Френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21

...
Френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21
Коментари Харесай

Макрон: Франция ще помогне на Нигер в усилията повече момичета да ходят на училище

Френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 година в град Амиен. Той е... към профила даде обещание през днешния ден страната му да помогне финансово на Нигер за увеличение на каузи на девойките, които вървят на учебно заведение, съобщи Франс прес.

Макрон направи това на среща с нигерския си сътрудник Махамаду Исуфу в столицата Ниамей. "Нашата цел е да сложим завършек на ранните бракове и забременявания... Искаме от Франция да ни помогне ", обърна се Исуфу към Макрон.

Френският президент разгласи, че страната му ще показа нова стратегия за 15 милиона евро, в допълнение на към този момент изпълняваните планове, за оказване на поддръжка на тази политика на управляващите в Нигер да усъвършенстват живота на дамите посредством обучение и включване в икономическия живот.

Двамата дадоха взаимна конференция през днешния втори, финален ден от визитата на Макрон в някогашната френска колония в района Сахел.

Френският президент към този момент акцентира нуждата от възстановяване на вероятностите пред дамите в Африка в тирада пред "африканската юноша " в Буркина Фасо предишния месец, напомня Франс прес.

Проблемът е изключително изострен в Нигер, "където демографията е страховито предизвикателство ", акцентира през днешния ден Исуфу. Нигерският президент означи, че страната му е преди всичко в света по раждаемост (средно по над 7 деца на една жена) и популацията й се усилва с 4 % годишно.

При това движение популацията на Нигер ще се удвоява на всеки седем години, уточни Исуфу. Той означи, че в този момент страната има 21 милиона поданици, след 18 години те ще бъдат 42 милиона, а през 2050 година Нигер ще е на второ място по брой на популацията в Западна Африка след Нигерия.

Борбата против галопиращия напредък на популацията е едно от средствата за битка против миграцията и джихадистките групировки, които се възползват от нестабилната обстановка, акцентира Исуфу.

Новата стратегия, обявена от Макрон, ще бъде изпълнявана от Френската организация за развиване. Нейният общоприет шеф Реми Риу, който съпровожда френския президент в Нигер, акцентира, че във всички страни, където са били стартирани такива планове, се е повишил делът на девойките, ходещи на учебно заведение.

Франция ще отпусне на Нигер, една от най-бедните страни в света, общо 400 милиона евро помощ през интервала 2017-2021 година, показва Франс прес.

Макрон и Исуфу се сплотиха към мнението, че е належащо демокрацията в Нигер да бъде укрепена.

Западноафриканската страна е станала сцена на доста преврати. Откакто Нигер придобива самостоятелност от Франция през 1960 година, в никакъв случай определен президент не е предавал поста на собствен определен правоприемник, напомни Агенция Франс Прес.

В Ниамей Макрон сподели още, че Франция е в подготвеност при потребност да укрепи военното си наличие в района Сахел, ситуиран южно от Сахара. Там френски бойци оказват помощ на локалните армии в битката им с ислямски екстремисти, добави Ройтерс.

Париж е изразявал желанието си да отдръпна военните си елементи от размирната област Сахел, където от ноември към този момент оперира военният контингент Г5 Сахел, сплотяващ бойци от Мали, Нигер, Чад, Буркина Фасо и Мавритания. Те патрулират из региона, подпомагани от 4000 френски бойци.

Но през днешния ден Макрон сподели, че в случай че е належащо, Сахел ще остане приоритет за френската войска. По думите му Франция е подготвена, освен да резервира, само че в случай че е належащо, да ускори уговорката си в района ", тъй като битката против тероризма е значима.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР