Френският президент Еманюел Макрон е предложил на украинския президент Володимир

...
Френският президент Еманюел Макрон е предложил на украинския президент Володимир
Коментари Харесай

Макрон предлага мирна среща на върха в Париж

Френският президент Еманюел Макрон е предложил на украинския президент Володимир Зеленски да се организира мирна среща на върха в Париж. Подобно предложение беше отправено от Дания и Швеция. Предложението бе оповестено от европейски дипломати за „ Уолстрийт джърнал “. Русия няма да взе участие в срещата на върха.

Според източниците на вестника Зеленски е изискал от френския си сътрудник още през февруари 2023 година да помогне за установяването на интернационалните връзки, в това число с китайския водач Си Дзинпин. Дискусията е довела до концепцията за привикване на среща на върха във френската столица.

Според вестника описът на участниците в срещата на върха не е избран. Европейските публични лица имат намерение да включат в събитието Бразилия, Китай, Индия и Саудитска Арабия. Освен това се чака на срещата на върха да участват президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и други водачи на водещи страни от НАТО. Конференцията е планувана преди годишната среща на върха на Северноатлантическия алианс през юли.

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак съобщи през днешния ден, че взаимно със съдружниците се възнамерява провеждането на мирна среща на върха без присъединяване на Русия. „ Уолстрийт джърнал “ писа, че украинските управляващи имат намерение по този метод да получат поддръжка за мирния проект на Володимир Зеленски. В същото време вестникът означи, че европейски публични лица упорстват Киев да промени точките на проекта, с цел да го направи по-приемлив за Индия, Бразилия, Саудитска Арабия и Китай.

" Мирната формула " на Володимир Зеленски, която се състои от 10 точки, бе показана през ноември 2022 година Сред изискванията са: евакуиране на съветските войски, възобновяване на териториалната целокупност на Украйна, нуклеарна сигурност, освобождение на всички пандизчии. Москва отхвърли оферти проект, защото, наред с други неща,той не признава анексираните райони за съветски.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР