Френският моден дизайнер Пиер Карден, приветстван заради визионерските си творения,

...
Френският моден дизайнер Пиер Карден, приветстван заради визионерските си творения,
Коментари Харесай

Почина френската легенда в модата Пиер Карден

Френският фешън дизайнер Пиер Карден, приветстван поради визионерските си творения, само че също и поради основаването на стилни облекла за масите, умря на 98-годишна възраст, заяви фамилията му пред " Франс прес ".

Карден, който е роден в оскъдно семейство в Северна Италия, само че се трансформира във френска фешън суперзвезда, е умрял в болница в предградието Ньой, западно от Париж.

" Това е ден на огромна горест за цялото ни семейство. Пиер Карден към този момент го няма ", се споделя в изказването на фамилията му.

В него се споделя, че след един живот, обхващащ цялостен век, той е оставил на Франция и света " огромно неповторимо художествено завещание " и то освен в модата.

Роден в беднотия през 1922 година покрай Венеция в Северна Италия, фамилията му емигрира във Франция, когато той е малко дете.

" Италианец по рождение, Пиер Карден в никакъв случай не е забравял произхода си, до момента в който носи безусловна обич във Франция ", сподели фамилията му.

Той е израснал във френския промишлен град Сент Етиен и е бил чирак на шивач във Виши на 17-годишна възраст, към този момент профилиран в дамски костюми.

Премествайки се в Париж, той проектира хипнотизиращите декори и костюми за кино лентата " Красавицата и звярът " с стихотворец, художник и режисьор Жан Кокто през 1947 година

След престоя си с Кристиан Диор, той към този момент е основал собствен личен фешън етикет през 1950 година.

Той бързо утвърждава име като модернист, създавайки именитата към този момент рокля с балон през 1954 година.

Той също по този начин проби нова земя в комерсиалната мрежа, разрошвайки перата в стилното заведение за произвеждане на подготвена сбирка за парижкия повсеместен магазин Printemps.

Неговата сбирка " Космическа ера " от 1964 година остава забележителна в историята на модата със своите разкроени рокли, плетени котешки костюми, тесни кожени панталони, компактно прилепнали каски и джъмпери за прилеп.

Неговата световна империя има мощно наличие в Япония и също по този начин подписва индустриални покупко-продажби със Съветския съюз от ерата на Студената война през 1978 година Той също по този начин става първият френски дизайнер през 1979 година, който циментира връзките с Китай.

Той е и първият дизайнер, който организира фешън ревю на Червения площад в Москва през 1991 година, привличайки навалица от 200 000 души.

Семейството му похвали по какъв начин той се е потопил " рано в потока на глобализацията ".

Но употребяваната и франчайзирана марка Cardin по-късно сподели признаци на изхабяване и през 2011 година той пусна за продажба стилния си етикет, макар че не съумя да продаде.

" Всички ние се гордеем с упоритата му упоритост и смелостта, която демонстрира през целия си живот ", сподели фамилията му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР