Френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера каза, че политическото послание

...
Френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера каза, че политическото послание
Коментари Харесай

Френската спортна министърка: Да не се повтаря посланието на Джокович за Косово на Ролан Гарос

Френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера сподели, че политическото обръщение на сръбския тенисист Новак Джокович за Косово „ не е уместно “ и го предизвести да не насочва такива послания още веднъж, съобщи Асошиейтед прес. Без да загатват Джокович по име, уредниците на Откритото състезание на Франция показаха в изказване през вчерашния ден, че не са били нарушени разпоредбите.

Амели Удеа-Кастера сподели пред телевизия Франс 2, че шефът на " Ролан Гарос " Амели Моресмо е разговаряла с Джокович и неговия екип, с цел да упорства за съблюдаване на правилото на " неутралитета " на корта.

„ Когато става въпрос за отбрана на човешките права и сливане на хората към универсалните полезности, спортистът напълно свободно може да го направи “, сподели Амели Удеа-Кастера, само че добави, че посланието на Джокович е „ войнствено, доста политическо “ и „ не би трябвало да се повтаря “.

Джокович бе подложен на критика от тенис федерацията на Косово, откакто изрази мнението си във връзка конфликтите в Северно Косово сред косовските сърби и косовската полицията и мироопазващите елементи на НАТО в страната.

След победа в първия кръг в Париж в понеделник Джокович написа на сръбски на обектива на телевизионна камера: " Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието. "

В същия ден 30 бойци от мироопазващата задача на НАТО в Косово бяха ранени при конфликти с протестиращи косовски сърби в град Звечан, където е израснал бащата на Джокович, отбелязва Ройтерс. 

Сръбските управляващи оповестиха, че 52 протестиращи са били ранени при конфликтите. Насилието избухна, откакто косовски албански кметове встъпиха в служба в общините в Северно Косово, където косовските сърби са болшинство и бойкотираха локалните избори през април.

Федерацията по тенис на Косово съобщи през вчерашния ден, че мненията на Джокович са " почтени за жалост ", защото той подклажда напрежението сред Сърбия и Косово.

Косовският олимпийски комитет изиска от Международния олимпийски комитет да стартира дисциплинарна процедура против Джокович, обвинявайки сръбският тенисист, че е засилил политическото напрежение в страната с надписа си, добавя Ройтерс.

Белград не признава независимостта на Косово, която тогавашната сръбска област разгласи през 2008 година. Етническите албанци са по-голямата част от популацията на страната, само че в северната й част, покрай Сърбия, живеят най-вече сърби.

Джокович, който има 22 трофеи от Големия шлем, би трябвало да играе във втория кръг на Ролан Гарос през днешния ден.

Той сподели на сръбски в понеделник пред кореспонденти, че съгласно него това, което е написал на телевизионната камера, е „ най-малкото, което мога да направя. Чувствам се виновен като обществена персона... както и като наследник на човек, роден в Косово ".

Без да загатват Джокович по име, уредниците на Откритото състезание на Франция показаха в изказване през вчерашния ден, че не са били нарушени правила, отбелязвайки, че от време на време мнения за интернационалните събития " навлизат в областта на шампионата, което е разбираемо “.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР