Френският милиардер Арно, руски олигарх, разследван в разследване за пране на пари

...
Френският милиардер Бернар Арно и руският олигарх Николай Саркисов са
Коментари Харесай

Френският милиардер Бернар Арно и руският олигарх Николай Саркисов са разследвани за предполагаемо пране на пари в луксозен алпийски курорт, според прокурорите в Париж.

Разследването се отнася до дейността им в Куршевел, ски курорт във Френските Алпи, известен с това, че е площадка за ултрабогатите, казаха те късно в четвъртък.

Отделът за финансово разузнаване на френското министерство на икономиката ръководи разследването, но все още не е установил дали е извършено някакво престъпление, каза източник, близък до разследването, пред AFP.

Френският всекидневник Le Monde, цитирайки звеното за финансово разузнаване Tracfin, съобщи, че 55-годишният руски милиардер е придобил 14 жилищни единици от един продавач през 2018 г. за 16 милиона евро (17 милиона долара по текущи курсове) в сложна сделка, включваща компании, базирани във Франция, Люксембург и Кипър.

Въпреки че се смята, че той е купувачът, името на Саркисов не фигурира никъде в счетоводните книги на компанията, която извършва покупката.

Компанията, наречена La Fleche, се смята, че е закупила още три недвижими имоти от втора компания, която, както се оказва, също принадлежи на Саркисов.

Продажбата на недвижимия имот на себе си е позволила на руснака да прибере капиталова печалба от 1,2 милиона евро, според вестника.

Арно – който управлява луксозната империя LVMH и е вторият най-богат човек в света след Илон Мъск според Forbes – е заподозрян, че е дал назаем 18,3 милиона евро на Саркисов за сделката.

След това се смята, че е придобил La Fleche, като на практика е станал собственик на портфолиото от недвижими имоти.

Промяната на собствеността може да е била планирана „да скрие точния произход на средствата“, Le Monde цитира документ на Tracfin, както и самоличността на „крайния бенефициент“.

Разследващите смятат, че Саркисов е спечелил два милиона евро от операцията, но те все още са били в тъмното колко е платил за заема.

Свързване с AFP, LVMH отказа коментар.

Le Monde обаче цитира говорител, който казва, че операцията е била „извършена при най-стриктно спазване на законът".

Вестникът също така цитира хора, близки до Саркисов, които казват, че капиталовата печалба е "само няколкостотин хиляди евро" и че руснакът не е участвал лично.

Le Monde каза, че според "семейните предания" Арно има специална връзка с Куршевел, защото се е научил да кара ски там като дете и където притежава имение и луксозен хотел.

Цените на хотелите в курорта могат да достигнат няколко десетки хиляди евро на вечер, отбелязва изданието.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР