Френският ляв алианс срещу президента Еманюел Макрон и неговите поддръжници

...
Френският ляв алианс срещу президента Еманюел Макрон и неговите поддръжници
Коментари Харесай

Френски ляв алианс на ръба на колапса заради конфликта в Близкия изток

Френският ляв алианс против президента Еманюел Макрон и неговите поддръжници беше покрай раздробяване в сряда, с експлоадиране на напрежение поради отговорите на израелско-палестинския спор.

Социалистическата партия (PS) — тежка държавна партия единствено преди няколко години, само че в този момент излишък от предходната си същина — гласоподава за една нощ за „ прекратяване “ на присъединяване си в алианса NUPES с твърдолявата Франция Unbowed (LFI), Зелени и комунисти.

Неговият ръб упрекна LFI в " непрекъснато разпалване на спор " в границите на алианса, откакто някогашният претендент за президент Жан-Люк Меланшон и неговият лидерски кръг отхвърлиха да нарекат кървавото нахлуване на Хамас против Израел от 7 октомври " терористична " офанзива. < p> Най-голямата лява партия в 577-местния парламент на Франция, със 74 депутати, твърдият жанр на LFI на тотална съпротива против Макрон и от време на време спорни трикове и забележки постоянно кара съдружниците й да скърцат със зъби.

Лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор „ разрушава NUPES “ поради „ персонален проблем с мен по отношение на Израел (и) Палестина “, написа Меланшон в X, някогашен Twitter, в сряда сутринта в известие, което по-късно изглеждаше изтрито.

Фор имаше по-рано сподели на водачите на социалистите, че Меланшон " е бил сплотяваща мощ, само че през днешния ден той се трансформира в спънка ", призовавайки за " радикална смяна в метода, по който мислим за обединяването " на левицата.

Яник Джадо, някогашен претендент за президент на Зелените, сподели че „ би трябвало да преустановим връзките си с LFI, до момента в който те не са изяснили изрично своите съществени полезности “.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманин сподели във вторник, че депутатът от LFI Даниеле Обоно би трябвало да бъде изправен пред наказателно следствие по съмнение, че оправдава тероризма след тя разказа Хамас като придвижване за „ опозиция “.

NUPES беше образувана предходната година, откакто Макрон не съумя да обезпечи болшинство в Народното събрание, макар че беше избран отново за президент.

Но напрежението бързо стана явно, в това число поради признаването на домашно принуждение от непосредствен покровител на Меланшон, тактика за опълчване на необятно възмутените пенсионни промени на държавното управление, войната в Украйна и протестите от това лято.

Комунистическата партия към този момент беше с единия крайник отвън вратата, гласувайки резолюция в неделя, в която се споделяше NUPES беше в „ невъзможност “ и призоваваше за „ нов вид съюз “ отляво.

Някои гласове в границите на PS и Greens се пробваха да запазят алианса жив, повтаряйки причините на LFI, че левицата има дребен късмет за триумф в случай че не стои дружно.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР