Френският художник Жан-Жак Семпе, известен с илюстрациите си за приключенията

...
Френският художник Жан-Жак Семпе, известен с илюстрациите си за приключенията
Коментари Харесай

Почина създателят на Малкия Никола Жан-Жак Семпе

Френският художник Жан-Жак Семпе, прочут с илюстрациите си за приключенията на " Малкият Никола " и с карикатурите си, е умрял на 89-годишна възраст.

Кариерата на Семпе стартира още през 50-те години, като продължава до последните му дни. Шаржовете му са оповестени в издания като New Yorker, Paris Match, L`Express и други



Най-известните му рисунки са част от поредицата с детски книги за Малкия Никола, основани в съдействие с Рьоне Госини (автор и на комиксите за " Астерикс " ), които са продадени в милиони екземпляри по целия свят.

В изявление за New Yorker той споделя, че работата по Малкия Никола е била неговият метод да си спомни за компликациите, които е изпитвал в детството си, до момента в който подсигурява, че най-после всичко ще приключи с позитивен край.

Друга известна негова графична новела е " Monsieur Lambert " - история за всекидневния живот и тайните пристрастености на французите през погледа на постоянните гости в малко бистро в Париж.



Ню Йорк е друго негово ентусиазъм - първата му корица за известното списание е оповестена през 1978 година, като облиците от улиците или силуета на града постоянно се появяват в рисунките му.

Смъртта на Семпе беше почетена от голям брой френски политици и хора на изкуството.

Президентът Еманюел Макрон разгласява съболезнователно известие в Twitter, в което акцентира " елегантността, с която той постоянно запазваше лекотата, без да изпуска нищо от взор ".

Премиерът на Франция Елизабет Борн благодари на художника за " рисунките, текстовете, усмивката и поезията, сълзата в усмихнатите очи ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР