Френският генерален щаб съобщи, че след деветгодишно присъствие в Мали

...
Френският генерален щаб съобщи, че след деветгодишно присъствие в Мали
Коментари Харесай

Франция няма да гони ислямисти в Мали

Френският общоприет щаб заяви, че след деветгодишно наличие в Мали последните военнослужещи, взели участие в интервенция " Бархан ", са напуснали страната .

" В 13:00 ч. в понеделник последното поделение на силите " Бархан ", намиращо се на малийска територия, пресече границата сред Мали и Нигер ", цитира вестник " Фигаро " официално съобщение на генералния щаб.

По-рано в понеделник същият вестник заяви, че няколко десетки души в град Гао в северната част на страната са взели участие в проява предходния ден с искане френските сили да ускорят отдръпването си от страната . " Поставяме ултиматум от през днешния ден - неделя, 14 август 2022 година - за окончателното овакантяване на Бархан в границите на 72 часа ", обявиха стачкуващите.
 Организация на обединените нации връща войските в Мали от понеделник
Организация на обединените нации връща войските в Мали от понеделник

Управляващата хунта спря ротациите на войските за задачата от близо 12 000 души на 14 юли

Мали претърпя два поредни военни преврата - през август 2020 година и май 2021 година След това преходното държавно управление даде обещание, че страната ще се върне към гражданско ръководство през март 2024 година Политическата рецесия съответства със съществени проблеми със сигурността в страната, като през 2012 година в северната част на страната започнаха да работят въоръжени сепаратистки групи. В същото време се правят терористични набези от радикални ислямисти.

В този подтекст връзките сред пристигналия на власт режим в Бамако и Париж внезапно се утежняват, което води до искане от страна на малийските управляващи за овакантяване на страната от френски бойци.
 Над 40 убити при джихадистка офанзива в Мали
Над 40 убити при джихадистка офанзива в Мали

Нападението е осъществено с дронове на границите на три държави

В края на януари тази година малийските управляващи желаеха отзоваването на френския дипломат от Бамако. Те оправдават това решение с " враждебните " изказвания на френски чиновници против тях.

В началото на май Франция беше осведомена за едностранното решение на преходното държавно управление на Мали да денонсира контракта за съдействие в региона на защитата, който обвързваше страните.

" Франция счита това решение за голословно и публично оспорва всяко нарушаване на двустранната правна рамка, което би могло да засегне силите на Бархан ", съобщи тогава представител на френското външно министерство.
 Мали гони представителя на мироопазващата задача на Организация на обединените нации
Мали гони представителя на мироопазващата задача на Организация на обединените нации

Заради мнения в " Туитър "

" Бархан " е интервенция на френските въоръжени сили в Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер (страните от Г5 Сахел) против ислямистки терористични групи. Операция " Бархан " е продължение на интервенция " Сервал ", провеждана от френските военни в Мали от 2013 година насам. От юли 2014 година тази интервенция е известна като интервенция " Бархан " и с изключение на в Мали обгръща Буркина Фасо, Чад, Мавритания и Нигер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР