Френският автомобилен концерн Renault оцени непаричните си разходи от прекратяването

...
Френският автомобилен концерн Renault оцени непаричните си разходи от прекратяването
Коментари Харесай

Какви загуби струва на Renault напускането на Русия и при какви условия автоконцерна може да се върне

Френският авто тръст Renault оцени непаричните си разноски от прекратяването на активността си в Русия на съвсем 2,22 милиарда евро и изключи интервенциите в Русия от консолидираните си финансови доклади, заяви Интерфакс.

Както следва от финансовите доклади на Renault, поправените разноските на групата заради напускането на Русия, за първата половина на годината включват амортизация поради репутационни загуби и нематериални активи в размер на близо 1,2 милиарда евро, както и малко над 1 милиарда евро амортизация на дълготрайни активи на Renault Russia и АвтоВаз.

В средата на май Renault трансферира завода си в Москва Renault Russia под ръководството на кметството на Москва, а 67,7% от акциите в взаимното дружество АвтоВаз ( " Лада Авто Холдинг " ) - на съветското федерално държавно унитарно дружество НАМИ, като част от алегорична договорка за 1 рубла, с алтернатива за назад изкупуване в границите на 6 години.

При завръщането си в Русия, френският авто тръст ще би трябвало да направи вноска в АвтоВаз, пропорционална на вложенията, дотациите и облагите, които АвтоВаз е получил в негово неявяване.

Във финансовия доклад на Renault се показва, че размерът на сходна вноска ще дефинира каузи на концерна в капитала на съветската компания. При това, този дял може да бъде понижен до 51%. Връщането на контрола на Renault на над 51% от АвтоВаз, е допустимо с вноска от 400 млн. евро, се споделя още във финансовия доклад на френския тръст.

Продажбите на Renault в международен мащаб през първото полугодие се свиха с съвсем 30% на годишна база, до близо 1,2 млн. броя. Без да се регистрират продажбите в Русия, съкращаването е с 12%, т.е. свиването на продажбите се дължи главно на излизането от съветския пазар.

Нетните загуби на френската автомобилостроителна компания за първото полугодие са 1,36 милиарда евро, при облага от 354 млн. евро за същия интервал на предходната година.

От началото на 2022 година, пазарната капитализация на Renault се е свила със 7,7%, до 7,6 милиарда евро.
 Lada остава единствено с два модела без присъединяване на Renault
Lada остава единствено с два модела без присъединяване на Renault

В АвтоВАЗ всички чакат решение на френския президент Макрон
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР