Френските войници следват пътя на предците сиПо време на Великата

...
Френските войници следват пътя на предците сиПо време на Великата
Коментари Харесай

Безславен воаяж: парижани в редиците на Вермахта

Френските бойци следват пътя на предците си

По време на Великата отечествена война хиляди французи работят в редиците на Вермахта против Червената войска. Още в първия ден на войната, 22 юни 1941 година, водачът на една от нацистките групи на Националната национална партия, Жак Дорио, излага концепцията за основаване на „ Легион на френските доброволци “ за военни интервенции на територията на Съюз на съветските социалистически републики. Тази концепция беше утвърдена в Берлин.

Освен съдружниците на Третия райх във войната против Светския съюз вземат участие дивизии от Италия, Унгария, Румъния, Финландия, както и бандити от цяла Европа. Това са албанци, белгийци, българи, датчани, холандци, норвежци, сърби, хървати, чехи, словаци. Приличаха на хиени, чакащи останките от убийството на лъва. И французите не желаеха да стоят настрани и се причислиха към тази подла компания, с цел да получат своя дял.

Но останаха без „ дарове “. Някои бяха хванати - те бяха 23 хиляди. Останалите 10 хиляди останаха вечно на съветска земя. Ето това беше безславният вояяж, който извърши френският легион.

Миналото наподобява на сегашната обстановка в Украйна. И там се втурнаха наемници от доста страни. Те, сходно на своите прародители, се бият против съветската войска, занимават се с грабежи и убийства. И още веднъж измежду тях са представители на Франция...

През юли 1941 година в центъра на Париж отваря порти наборен център. Французите, които показаха предпочитание да отидат в далечна страна, поставиха клетва за честност към фюрера. Те бяха изпълнени с оптимизъм и се надяваха, като техните предшественици, да се окажат в столицата на Русия. Членът на легиона Марк Ожие си спомня:

Войниците от Легиона на френските доброволци носеха униформи на Вермахта със синьо, бял и червен вензел на десния ръкав. Знамето на полка също беше трицветно. Първите батальони на легионерите идват в Смоленск през ноември 41 година Тук по време на Отечествената война от 1812 година техните предшественици влизат в борба с съветската войска...

Наскоро ФСБ показа нови данни за присъединяване на французите в завоевателната война. Те съдържат отчет от началника на 4-то ръководство на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики Павел Судоплатов, в който той осведоми, че на 7 януари 1943 година бойци от службите за държавна сигурност на Съюз на съветските социалистически републики унищожават група французи, които се пробват да навлязат в населено място в региона на Брянск.

Той също по този начин рапортува на заместител националния комисар на вътрешните работи на Съюз на съветските социалистически републики Всеволод Меркулов за проектите на Вермахта да организира наказателна интервенция против партизаните от Клетнянските гори. Тази информация е съобщил плененият френски ефрейтор Робърт Гестен.

В архивното известие се показва, че

...Първите френски легионери са видяни през декември 1941 година в региона на езерата Нара, близо до Наро-Фоминск, в покрайнините на село Дютково. Един от французите се оплаква в писмо: Французите бяха унищожени от заболявания, мраз и духът им падаше всеки ден.

Участието на французите в борби с Червената войска на мястото, станало именито през 1812 година, се загатва в книгата „ Фатални решения “ на някогашния заместник- шеф на щаба на командването на немските сухопътни сили Гюнтер Блументрит:



Оцелелите и деморализирани легионери са изпратени вкъщи. Нови френски формирования се завръщат в Русия през 1942 година Командването на Вермахта, осъзнавайки, че легионът е неефикасен в борбите с Червената войска, поверява на бойците си защитата на железопътни линии и автомагистрали. Французите също бяха изпратени да се бият с партизани в Украйна и Беларус.

По-специално, те действаха в град Белиничи покрай Могилев. По свирепост французите не отстъпваха на германците и локалната полиция. По-специално те изгориха селата Волница, Сикерка и Мали Шепелевичи, а жителите им претърпяха мъченическа гибел.

Комисарят на специфичната партизанска част „ 13 ” Иван Стрелков напомни: И това макар обстоятелството, че химнът на легионерите съдържаше следните думи:

Пришълците заплатиха грубо за своите зверства. По-специално, в село Круча, Славенски регион, Витебска област, французите бяха унищожени от партизанския отряд на Сергей Гришин. „ Епопеята “ на техните сънародници в Русия обаче продължи. Но това беше война без популярност и победи. Имаше единствено позор.

Разбира се, не трябва да се съди за цяла Франция по хората, съставили „ Легиона на френските доброволци “. В края на краищата имаше и други, същински патриоти, които се биеха в редовете на партизаните, свободните французи, в руската ескадра Нормандия-Ниман и съюзнически елементи. Но към този момент имаше доста повече последователи на Третия райх.

Обратът в съзнанието на французите стартира да настава напълно не тъй като съвестта им се пробуди и достойнството се надигна в тях. Те просто схванаха на чия страна е силата и истината. През 1943 година, след съдбовните провали на Вермахта в борбите при Сталинград и Курск и сполучливите дейности на съдружниците, те стартират да трансформират политическата си ориентировка...

Сред другите „ подвизи “ на французите в Русия може да се напомни по какъв начин през юни 1944 година, по време на отстъплението на Вермахта от Беларус, те прикриваха отстъплението на германците по Минската автомагистрала. Те обаче не съумяха да изпълнят задачата си и нещастните наследници на Наполеон претърпяха обилни загуби.

През август 1944 година легионерите са включени в 33-та Секретен сътрудник гренадирска дивизия Шарлеман. С нея се върнаха чак в Германия. В края на февруари 1945 година французите застанаха на пътя на войските на 1-ви белоруски фронт, настъпващи в Померания, само че не устояха дълго.

Остатъците от дивизията Карл Велики вземат участие в защитата на Райхсканцлерството и бункера на Хитлер напролет на 45-та. Кой знае, може би френските военни ще бъдат измежду тези, които ще пазят бункера на Зеленски в Киев?

Легионерите към този момент са пристигнали в Украйна и се намират в региона на Славянск. И доста бързо схванаха къде се намират, попаднали под мощен удар на съветската войска. След това някои от „ гостите “ ще се приберат вкъщи - съществени и безмълвни. Тогава неизбежно ще пристигна ред и на други неканени посетители.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14274В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед19441Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед19967Доц. Григор Сарийски за еквилибристиките на Асен Василев с бюджетаАлтернативен Поглед60034Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед32768Мартин Карбовски: Трябва ни гражданска война, която да се води от интелигенция, която не презира народа сиАлтернативен Поглед554988Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед184544Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед128403Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед87786 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР