Френските власти са под все по-голям натиск заради евентуални рискове

...
Френските власти са под все по-голям натиск заради евентуални рискове
Коментари Харесай

Еколози съдят френските власти за натравяне с олово от Нотр Дам

Френските управляващи са под все по-голям напън поради възможни опасности за здравето на хората от пожара в катедралата Нотр Дам, откакто екологична група заведе дело, че не са подхванати бързи дейности за преодоляване на евентуално отравяне с олово, а съюзът на пожарникарите повдига повече опасения, оповестява " Гардиън ".

Стотици тонове олово в се стопиха в пожарът през април, разпръсквайки оловни частици във въздуха, по улици и здания в близките квартали.

Длъжностни лица обясниха, че няма заплаха за жителите, само че натискът върху парижките управляващи и здравните чиновници се ускорява през последните дни поради сигурността на учебните заведения в покрайнината, строителните служащи както и за здравето на стотици пожарникари, които се бориха с пожара.

Френската група за запазване на околната среда Робин дьо Боа заведе дело: " Съответните органи, в това число епархията... подценяват да оказват помощ на жителите, посетителите и служащите, позволявайки да бъдат изложени на токсични материали. "

Здравните организации, държавните чиновници и град Париж са упрекнати, че " съзнателно слагат хората в заплаха ", като не подхващат неотложно ограничения за ограничение на излагането на замърсяване.

Екологичните акции обявиха, че има евентуално високи равнища на олово на прахуляк по земята, в учебните заведения и яслите наоколо до катедралата и не са подхванати бързи ограничения за премахване.

Работата по разчистване в Нотр Дам е прекъсната преди седмица, като служащите са изведени, откакто водещ държавен чиновник признава, че ограниченията за битка със замърсяването са незадоволителни.

Представителят на централната власт в Париж Мишел Кадо съобщи, че би трябвало да се вкара непоколебим надзор в мощно нечистата сърцевина на катедралата, както и в близките региони. Повишават се и ограниченията за сигурност.

Кметството в Париж затвори детска ясла и главно учебно заведение, " като защитна мярка ", откакто проби разкриват високи равнища на олово на тяхната споделена площадка.

Няколко други учебни заведения се " почистват главно ", като стените и мебелите се измиват, а детските площадки се затварят през летните ваканции, с цел да се отстрани оловният прахуляк. Местни представители изясняват, че това се прави, с цел да се уверят жителите, че " рискът е най-малък ". Тестовете не престават и в други учебни заведения.

Разследващият уеб страница " Медиапарт " разяснява този месец, че управляващите в Париж не са задоволително наясно за рисковете и са чакали месец след пожара, преди да проведат проби в най-близките учебни заведения. Здравните чиновници упорстват, че е имало цялостна бистрота при инспекциите за равнищата на олово и са уведомили родителите.

Себастиен Делаву, пожарникар и представител на съюза разяснява, че е смутен, че не е направено задоволително за разчистване на пожарни машини и съоръжение, употребявани за гасене на пожара, и слага въпроса дали е обезпечена задоволително здравна поддръжка и проби на пожарникарите.

Той сподели, че неговият съюз е питал управляващите: " Въведено ли е съответно здравно следене? Нямаме отговор. Трябва да бъде предоставена транспарантна и обществена информация ", изяснява той пред " Франс инфо ".

Малко след пожара, парижката полиция посъветва локалните да почистват повърхностите с влажна забрадка, а бременните дами и децата да мият постоянно ръцете си.

Полицията излезе с изказване малко по-късно, че няма риск от поемане на отрови от въздуха и че високите равнища на олово, открити на земята, са лимитирани до зоната, директно заобикаляща катедралата - която е затворена за обществото.

Бременните дами и децата в региона по-късно бяха посъветвани да се изследват за равнищата на олово в кръвта си.

Екологичните групи предизвестиха, че евентуалните опасности за здравето би трябвало да бъдат взети поради неотложно, оприличавайки мястото на катедралата с " токсични боклуци ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР