Френските синдикати призоваха към общонационални протести днес в знак на

...
Френските синдикати призоваха към общонационални протести днес в знак на
Коментари Харесай

Скъпотията и задаващата се пенсионна реформа надигат вълна от протести във Франция

Френските синдикати приканиха към общонационални митинги през днешния ден в символ на неодобрение против повишаващите се цени и пенсионната промяна, планувана от президента Еманюел Макрон, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Общественият превоз и учебните заведения ще бъдат в центъра на протестните дейности. Не е допустимо да се планува какъв брой поддръжка ще привлекат стачните апели.

В Париж да вземем за пример метрото ще работи както нормално, само че се чакат нарушавания в придвижването на рейсове и крайградски влакове. Има опасения от районни разстройства в жп трафика.

Във Франция общонационални митинги по обществени проблеми нормално се организират през есента, когато хората се върнат от летните си ваканции, отбелязва ДПА.

Все отново обаче с помощта на милиардите евро държавна помощ и тавана за цените на силата инфлацията във Франция сега е доста по-ниска в сравнение с в други европейски страни.

Пенсионната промяна, която цели да вдигне пенсионната възраст от 62 до 64 или 65 години, е надалеч по-проблемен въпрос, който предизвика бурно неодобрение измежду доста французи.

Синдикатите и опозицията сега също така са разединени в митингите си против държавното управление. Докато синдикатите приканват за стачка през днешния ден, опозиционни партии приканват за " марш против скъпия живот и неналичието на дейности против климатичната рецесия " на 16 октомври.

Президентът Макрон ще продължи с промяната и държавното управление му ще създаде съответното законодателство до Коледа, уточни през днешния ден източник на Ройтерс, участвал на вечеря, на която президентът е уведомил за проектите депутати от ръководещата партия " Република, напред! ".

Според източника държавното управление ще продължи консултациите с други политически сили и синдикати при създаването на законодателството. Идеята е промяната да бъде гласувана при започване на 2023 година и да влезе в действие през юли.

Очаква се министър председателят Елизабет Борн да направи изказване по-късно през днешния ден, добавя източникът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР