Френските граждани гласуваха днес в цялата страна на регионални избори,

...
Френските граждани гласуваха днес в цялата страна на регионални избори,
Коментари Харесай

Франция избира местна власт, крайнодесните са надяват на победа

Френските жители гласоподаваха през днешния ден в цялата страна на районни избори, считани за въведения към президентския избор следващата година. Те трябваше да се проведат предходната година, само че пандемията ги отсрочи, съобщи " Евронюз ".

Перспективите наподобяват нестабилни за центристката партия на президента Еманюел Макрон, която е единствено на четири години и съществуваше за финален път, когато гласоподавателите избраха районни водачи през 2015 година

Крайната десница в страната, чийто главен представител е Марин Льо Пен, се надява да завоюва в най-малко един от 13-те района на Франция. Проучвания на публичното мнение демонстрираха, че крайнодесните могат за първи път да завоюват района Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Пет милиона души живеят в района, който включва Марсилия, вторият по величина град във Франция.

Консервативната републиканска партия наподобява ще резервира контрола върху няколко от седемте района, които ръководи сега, в това число и значимия Париж.

Кампанията от Бретан до Бургундия до Френската Ривиера значително се концентрира върху въпроси като превоз, учебни заведения и инфраструктура . Но водещите политици също употребяват изборите през 2021 година като платформа, на която да тестват хрумвания и да печелят почитатели преди президентския избор през април.

Избирателната интензивност е по-ниска от нормалната - до обяд в неделя единствено 12% от имащите право на глас в цялата страна са отишли до секциите. В Марсилия, да вземем за пример се оповестява, че доста изборни секции са празни. Към 18:00 часа българско време, интензивността е 23,04%, по данни от Министерството на вътрешните работи. Досега това е най-ниската в цялата история на сходни избори в републиката, настояват френските медии.

Изборите се организират при спазването на противоепидемичните ограничения - с маски, обществена отдалеченост и потреблението на лични писалки.

Партиите, които завоюват повече от 10% от гласовете на първия тур в неделя, ще вземат участие в балотажа на 27 юни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР