Френските депутати ще гласуват в четвъртък силно обсъждания проект на

...
Френските депутати ще гласуват в четвъртък силно обсъждания проект на
Коментари Харесай

Френските депутати забраняват дискриминацията заради прическа и цвят на косата

Френските депутати ще гласоподават в четвъртък мощно разисквания план на закон, който не разрешава дискриминирането против дредове, плитки, афро и всяка друга прическа, цвят или текстура на косата , предава Ройтерс.

Оливие Серва, негър народен представител от френската отвъдморска територия Гваделупа, който е изготвил законопроекта, сподели, че той ще разреши на жертвите на тази дискриминация, която съгласно него има " опустошително влияние ", да завоюват делата си в съда.

" Необходимо е ясно да се уточни в нашия закон, че дискриминирането, учредена на косата, е противозаконна ", сподели той.

" Има доста страдалчество (въз основа на дискриминация по прическа и цвят на косата) и би трябвало да вземем това поради ", сподели той пред Ройтерс.

Серва цитира изследване от 2023 година на Dove и LinkedIn, което демонстрира, че две от три чернокожи дами в Съединените щати сменят прическата си за изявление за работа и че прическата на черна жена е 2,5 пъти по-вероятно да бъде възприемана като непрофесионална.

В Съединените щати минимум 23 щата са приели законодателство , ориентирано към отбрана на хората от дискриминация по коса на работното място и в държавните учебни заведения.

Но във Франция, която се гордее с просвета на универсализъм, която гласи, че всички хора са равни и която не разрешава етнически квоти или даже събиране на данни въз основа на етническа принадлежност, не всички поддържат предлагането.

По-специално консервативните и крайнодесните депутати не са съгласни с него.
 Ирландия отстранява сексистки избрания за дамите от конституцията
Ирландия отстранява сексистки избрания за дамите от конституцията

Гласуването съзнателно се организира на Международния ден на дамата

Фабиен Ди Филипо, народен представител от консервативната партия " Републиканците " , твърди, че защото към този момент има законодателство, което не разрешава дискриминирането въз основа на външен тип, проектозаконът е непотребен.

Говорейки в парламентарната комисия, която обсъждаше плана преди дебата в пленарна зала, той сподели: " Трябва ли на следващия ден да чакаме законопроект за дискриминирането на плешивите хора, които съгласно мен са незадоволително показани в рекламите на шампоани? "

Законопроектът, сподели Ди Филипо, има за цел да внесе американското мислене във френското законодателство.

Серва отхвърли аргумента, като сподели, че има еднообразно страдалчество от дискриминация във връзка с косата от двете страни на Атлантическия океан.

Законопроектът, който има за цел да забрани всякаква дискриминация против структурата на косата или прическата, също по този начин ще отбрани русите дами от сексистка дискриминация .
 Европейският съд даде зелена светлина на възбраната на религиозни знаци на работното място
Европейският съд даде зелена светлина на възбраната на религиозни знаци на работното място

Съдът обаче позволи и противоположното и остави на институциите да решават
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР