Френски военен кораб се насочва към пристанището на Червено море

...
Френски военен кораб се насочва към пристанището на Червено море
Коментари Харесай

Париж изпраща фрегата да прибере чужденци от Судан, боевете се ожесточават

Френски боен транспортен съд се насочва към пристанището на Червено море Порт Судан, с цел да помогне за изтегляне на непознатите жители от Судан, заяви Ройтерс в понеделник.

Френската фрегата " Ларан " пътува към пристанището, само че към момента не е достигнала судански води.

Порт Судан беше посочено от българското министерство на външните работи като едно от местата, в които българи, искащи да изоставен Судан, се насочват. Според министерството, трима са отказали, а 21 към този момент са напуснали страната.

Европейските страни, Китай и Япония се пробват да изтеглят своите жители от Судан, където военните дейности сред армията и паравоенните се ожесточават.

 Какво става в Судан и за какво това тревожи съседите му и международните сили Какво става в Судан и за какво това тревожи съседите му и международните сили

Хиляди хора използваха частичното мъртвило през последните два дни, с цел да избягат от задълбочаващата се рецесия в страната.

Внезапното експлоадиране на принуждение сред военните и добре въоръжената паравоенна група на Сили за бърза поддръжка (RSF) на 15 април докара до гибелта на най-малко 427 души, извади от строя лечебни заведения и други служби и трансформира жилищните региони във военни зони.

Десетки хиляди хора, в това число суданци и жители от прилежащи страни, избягаха през последните няколко дни, в това число в Египет, Чад и Южен Судан, макар хроничната неустойчивост там.

Организация на обединените нации оповестява, че повече от 10 хиляди бежанци към този момент са пристигнали в Южен Судан. " Все още има предизвикателство при достъпа до храна, към момента има предизвикателство при достъпа до електричество и вода и това кара хората да се местят ", сподели Фарид Айвар, началник на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Судан.

За тези, които остават в третата по величина страна в Африка, където съгласно организациите на Организация на обединените нации една трета от 46-милионното население се е нуждаело от филантропична помощ даже преди разрастването на насилието, обстановката е все по-мрачна.

 Западни посолства готвят евакуация след убийството на филантропичен служащ в Судан Западни посолства готвят евакуация след убийството на филантропичен служащ в Судан

Изправени пред риск за живота на чиновниците си, филантропичните организации също изтеглят личния състав си, а Световната продоволствена стратегия спря своята задача за систематизиране на храна, една от най-големите в света.

В столицата Хартум е мъчно да се откри чиста вода, а електричеството и интернет услугите постоянно прекъсват.

 Служители посрещат в Джибути, евакуирани от Судан чужденци
© Reuters

Служители посрещат в Джибути, евакуирани от Судан чужденци

Малцина чакат относителното закъснение на армейските въздушни удари, артилерийските обстрели и боевете, водени в жилищните квартали да продължи, откакто интернационалните интервенции по евакуация приключат. " Не е почтено всички чужденци да напущат страната при тези условия ", сподели финландският външен министър Пека Хаависто, добавяйки, че като се отдръпна дипломатически, Западът рискува да разреши на съперничещата си Русия да завоюва повече въздействие в Судан.

Няколко страни, в това число Канада, Франция, Полша, Швейцария и Съединените щати, или стопираха интервенциите в своите посолства в Судан, или ги затвориха до второ разпореждане.

България, която няма посолство в Судан работи посредством задачата си в Кайро за образуване на евакуацията на своите жители. Двама са съумели да се качат на аероплан на немските Военновъздушни сили и към този момент са в Берлин. По данни на Министерство на външните работи в Порт Судан се намират още петима българи.

В понеделник следобяд боевете започнаха да се разгарят още веднъж. Голям облак мрачен пушек може да се види покрай интернационалното летище в центъра на Хартум, което е в непосредствена непосредственост до щаба на армията, и може да се чуят звуци от артилерийски огън.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР