Френски учени смятат, че са открили потенциална анатомична причина за

...
Френски учени смятат, че са открили потенциална анатомична причина за
Коментари Харесай

Учени смятат, че са открили причината за дисклексията

Френски учени считат, че са разкрили евентуална анатомична причина за дисклексията – става дума за дребни рецептори в очите на тези, които имат усложнения при четене. Това сочат резултатите от научно проучване, оповестено през днешния ден и представено от „ Фигаро “.

При хората, които не страдат от дислексия, тези рецептори за светлина имат друга форма при другите очи – асиметрични са. Мозъкът избира сигнала, изпратен от едното от двете очи, с цел да сътвори облика, който индивидът вижда.

При хората с дислексия е друго – тази зона на окото е симетрична в двете очи съгласно изследване, оповестено в Proceedings of the Royal Society B.

Това може да е причина за комплициране на мозъка и основаването на „ огледални облици “ сред които той не е кадърен да избере. " Наблюденията ни разрешават да мислим, че сме разкрили евентуалната причина за дислексията ", съобщи един от създателите, Ги Ропар от университета в Рен.

Асиметрията е нужна, с цел да отстрани огледалния облик, който пречи на естественото четене, разяснява той.

За децата и възрастните асиметрията е нов и относително елементарен способ за диагностициране.

Учените са стигнали до извода, сравнявайки две групи от по 30 студенти – едните с дислексия, другите – без.

Съществуването на закъснение сред приемането на първия облик и на огледалния облик от двете хемисфери (от порядъка на 10 милисекунди) ни разреши да разработим способ за „ заличаване “ на огледалния облик, който толкоз тормози деслектиците. Методът употребява тип строб лампа с LED светлина, споделя Ропар. Според него част от студентите с дислексия я нарекли „ вълшебна лампа “.

" Има и други благоприятни условия за влияние, с цел да се преодолее прекомерно огромната симетричност на рецепторите, като се употребява гъвкавостта на мозъка. Те евентуално може да се приспособяват от лекарите “, споделят откривателите.

От дислексия страдат към 700 000 души в света.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР