Френската верига супермаркети използва стикери „shrinkflation“, за да окаже натиск върху PepsiCo и други доставчици

...
Френската верига супермаркети Carrefour отправи предупреждения за цените на продукти,
Коментари Харесай

Френската верига супермаркети Carrefour отправи предупреждения за цените на продукти, вариращи от от шоколадите Lindt до Lipton Ice Tea, за да окаже натиск върху доставчици като Nestlé, PepsiCo и Unilever да намалят цените си.

Carrefour поставя стикери върху продукти, които са намалели по размер, но струват по-скъпо, въпреки че цените на суровините са се понижили. Той се опитва да събере подкрепата на потребителите, докато търговците на дребно се подготвят да се изправят пред най-големите световни марки в преговори, които трябва да започнат скоро и да приключат до 15 октомври.

„Очевидно целта при стигматизирането на тези продукти е да могат да кажат на производителите да преосмислят ценовата си политика“, каза в интервю Стефен Бомпаис, директор за комуникация с клиенти в Carrefour.

 Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер си тръгва след седмичното заседание на кабинета в президентския Елисейски дворец в Париж на 30 август 2023 г. (Снимка от Ludovic MARIN / AFP) (Снимка от LUDOVIC MARIN/AFP чрез Getty Images) Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер си тръгва след седмичното заседание на кабинета в президентския Елисейски дворец в Париж на 30 август 2023 г. (Снимка от Ludovic MARIN / AFP) (Снимка от LUDOVIC MARIN/AFP чрез Getty Images) Лудовик Марин/АФП/Гети изображения

Главният изпълнителен директор на Carrefour Александър Бомпард, който също оглавява френската лобистка група за търговия на дребно FDC, многократно е заявявал, че компаниите за потребителски стоки не си сътрудничат в усилията за намаляване на цените на хиляди основни продукти въпреки спада в цената на суровините.

В това той е подкрепен от френския финансов министър Бруно льо Мер, който през юни привика 75 големи търговци на дребно и потребителски групи в своето министерство, призовавайки ги да намалят цените. След нов кръг от срещи миналия месец Le Maire каза, че Unilever (UL), Nestlé и PepsiCo (PEP) са сред компаниите, които не се придържат към цените.

От понеделник Carrefour маркира 26 продукта в своите магазини във Франция с етикети, които гласят: „Обемът или теглото на този продукт е спаднал, а ефективната цена от доставчика се е повишила“.

Например, Carrefour каза, че бутилка леден чай Lipton без захар и аромат на праскова, произведен от PepsiCo, се е свила до 1,25 литра (0,33 галона) от 1,5 литра (0,3 галона), което води до 40% ефективно увеличение на цената на литър .

Формулата за кърмачета Guigoz, произведена от Nestlé, премина от 900 грама (31,75 унции) на 830 грама (29 унции), докато сладоледената торта Viennetta на Unilever се сви до 320 грама (11 унции) от 350 грама (12 унции).

„Шоколад с мляко екстра перка“ на Lindt беше един от трите продукта на швейцарския шоколадов производител, посочени в списъка.

„Lindt & Sprüngli увеличи цените си за цялата група средно с 9,3% в съответствие с местните структури на разходите“, каза говорител на компанията пред Reuters. „Положихме съгласувани усилия да компенсираме увеличените разходи чрез увеличаване на ефективността, доколкото е възможно. Следователно ние само прехвърлихме разходите, които не можахме да поемем сами под формата на увеличения на цените, на нашите клиенти.“

PepsiCo не отговори на искане за коментар. Nestlé и Unilever отказаха коментар.

 Клиент избира от селекция пресни зеленчуци на пазар в Оксфорд, Обединеното кралство, в сряда, 19 юли 2023 г. Клиент избира от селекция пресни зеленчуци на пазар в Оксфорд, Обединеното кралство, в сряда, 19 юли 2023 г. Крис Ратклиф/Блумбърг/Гети изображения

Потребителски групи казват, че „свиването на инфлацията“ е широко разпространена практика, за която супермаркети като Carrefour също са виновни в своите продукти с частни марки.

Франция, подобно на други европейски страни, се опитва от месеци да облекчи болката на потребителите в лицето на скока на разходите за живот, като силно въоръжава големия бизнес да замрази или намали цените на храните и транспорта - със смесени резултати.

Предупрежденията за свиване на инфлацията са във всички френски магазини на Carrefour и ще продължат, докато целевите доставчици се съгласят на намаление на цените, каза Бомпе. Търговецът на дребно може да разшири предупрежденията за други стоки, но не планира да разшири инициативата към други страни.

Le Maire каза миналия месец, че компаниите за потребителски стоки и търговците на дребно са се съгласили да преместят годишните преговори за цените - които обикновено биха се състояли следващата година - до септември. Преговорите ще доведат до намаляване на цените от януари, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР