Френската Total наскоро закупи 10-процентов дял в проект за развитие

...
Френската Total наскоро закупи 10-процентов дял в проект за развитие
Коментари Харесай

Руските петролни компании се отърсват от санкциите

Френската Total неотдавна закупи 10-процентов дял в план за развиване на сибирски газови полета на съветската " Новатек "

Още по тематиката
Румънски газ от Черно море ще може да стига до България

Държавната компания Transgaz ще влага 360 млн. евро в план за транспорт на синьо гориво до газопровода BRUA
27 авг 2018
КЕВР: Газът може да нарастне и с 15% от 1 октомври, а с него и парното

Основната причина за това е нарастването на цена на петрола на интернационалните пазари
23 авг 2018
Най-големите компании за горива: Заредени с нови сили

Поскъпването на петрола наля повече доходи за топ 25 в бранша. Лидерите подеха отначало самодейността за контролиране на пазара
15 авг 2018
Тръмп: Германия е заложник на Русия

Президентът на Съединени американски щати нападна Берлин, че не заплаща задоволително за защита, само че прави многомилиарден бизнес с Кремъл
11 юли 2018 Въпреки растящите механически условия и западните наказания съветската петролна и газова промишленост е във напредък. Компаниите записват освен пазарна резистентност, само че и високи доходи и облаги през второто тримесечие на 2018, надминаващи упованията на анализаторите, написа Financial Times. Това се дължи на високите цени на петрола сега и отслабената рубла, които подвигат облагите в локална валута на съветските компании.

Руският петролен бранш под въпрос

Западът за пръв път наложи наказания над съветската петролно-газова промишленост през 2014 година, откакто Русия анексира Крим. Санкциите не разрешиха доставката на съвременни технологии на съветските колоси, близки до Кремъл. Също по този начин се прекратиха дотогавашните схеми за споделена западна експертиза за добива на шистов газ и добиване на съветските арктически петролни активи. По същото време международната цена на петрола се срути и спадна под 30 $ на барел през ранната 2016 година Всичко това потопи международните оценки за резистентност и потенциал за продължаващо действие на съветските петролно-газови компании.

Въпреки западните наказания и намалено подпомагане от страна на западните компании държавната " Газпром " и частната " Лукойл " продължиха напред с доста от засегнатите планове. На места това се случи с своевременен китайски капитал, който избави основни за Русия планове, а на други се случи с самостоятелни дейности на съветските компании, които поеха повече задължения, с цел да ги осъществят.

Преодоляване на глобите

Картината през 2017 и 2018 година радикално се промени обаче. След основно съглашение сред Русия и ОПЕК, в което производителите на нефт се съгласиха да затегнат общото количество създавана суровина, цената на барел устойчиво се повиши. В един миг тя стигна даже 80 $, до момента в който съветското държавно управление балансира бюджета си при 58 $ на варел. Това докара и до възобновено доверие в съветския петролен бранш и завръщане на вложения на компании като френската Total, която неотдавна закупи 10-процентов дял в сибирски план за природен газ на съветската " Новатек " на обща стойност 25.5 милиарда $, написа FT.

Повишената цена на петрола донесе спомагателна изгода на съветските компании и заради евтината рубла. Западните наказания над Русия отслабват рублата като валута. От своя страна централизираната валутна политика на Русия също се стреми към по-слаба рубла. През второто тримесечие на тази година цените на петрола са 11% по-високи от предходната, до момента в който рублата е с 9% по-слаба, което основава база за високи облаги на локална основа за съветските петролно-газови колоси.

Впечатляващи облаги, само че по-болезнени задължения?

" Газпром " е записала 3.8 милиарда $ облага в рубли тримесечието, повече от 5 пъти повече от същия интервал през предходната година. " Лукойл " записва 20.6% растеж в облагата по отношение на предходната година за същия интервал и растеж 68% в свободния си паричен поток. " Сургутнефтегаз ", друга огромна съветска компания в бранша, е записала 338% по-висока облага за първите 6 месеца от 2018 по отношение на предходната година.

Слабата рубла обаче е и нож с две остриета. И трите гореизброени компании имат огромни задължения в долари и евро, които слабата рубла изостря. По този причина " Газпром " са претърпели валутни загуби на стойност над 2 милиарда $ за второто тримесечие тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР