Френската нобелистка Ани Ерно предизвика сензация в Ню Йорк, съобщават

...
Френската нобелистка Ани Ерно предизвика сензация в Ню Йорк, съобщават
Коментари Харесай

Френската нобелистка Ани Ерно предизвика сензация в Ню Йорк

Френската нобелистка Ани Ерно провокира сензация в Ню Йорк , оповестяват АП и Агенция Франс Прес.

Книгите на новата носителка на Нобелова премия завоюваха нови фенове. Оказа се, че огромна част от тях не са налични за продажба онлайн или на място в обичайните книжарници.  Ани Ерно обаче се появи в книжарницата „ Албъртайн букс “ в Източен Манхатън в понеделник вечер и провокира аплодисменти.

Събитието, провеждащо се със съдействието на френското посолство, е било разпродадено още преди Ерно да бъде оповестена като тазгодишна носителка на Нобелова премия за литература . Вторият етаж на книжарницата и пространството извън се оказаха изпълнени със стотици хора, множеството от които дами. В събитието с изключение на Ерно участваха писателите Гарт Грийнуел и Рейчъл Къшнър .

82-годишната Ерно говореше пламенно за кариерата си и процеса на писане . Експанзивните ѝ отговори констрастираха с икономичния ѝ жанр на писане. Книгата “Passion simple ” („ Обикновена пристрастеност “) е едвам 64 страници, а L’Evenement („ Събитието “) – 96 страници. „ Събитието “ беше екранизиран през 2021 година и споделя за прекарванията на авторката по отношение на незаконния ѝ аборт през 1963 година

Ани Ерно, интервюирана от авторката Кейт Замбрино, сподели, че литературата е единственият метод да се отличи лъжата от истината. Ако нещо не е разказано, то значи не се е случило. Замбрино напомни миг от „ Събитието “, в който Ерно отива в книжарница, с цел да прави изследване по какъв начин се прави аборт, само че не намира никакви книги по въпроса. Писателката е юрист на правото на дамите да вършат аборт по свое предпочитание. Във Франция това право е узаконено през 1975 година
Ани Ерно е изучавана и превеждана в Съединени американски щати от 30 години.

Писателката се появи на събитието в компанията на сина си Давид Ерно-Брио. Двамата са съавтори на документалния филм " Les annйes Super-8 " („ Годините “),  който е част от програмата на Нюйоркския кино фестивал. Филмът също беше показан в понеделник вечер.

Ани Ерно, която е изучавана в американски университети, получи голям брой ревюта в издания като „ Ню Йорк таймс “ и „ Ню Йоркър “ по отношение на Нобеловата си премия за литература.

В сряда Ерно ще посети Колумбийския университет в Ню Йорк.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР