Френската компания за ядрена енергия Orano инвестира 1,7 млрд. евро

...
Френската компания за ядрена енергия Orano инвестира 1,7 млрд. евро
Коментари Харесай

Франция инвестира 1,7 млрд. евро в уран, за да прекъсне връзките с Русия

Френската компания за нуклеарна сила Orano влага 1,7 милиарда евро в процеса на обогатяване на уран за понижаване на зависимостта си от Русия.

Управителният съвет утвърди 30% нарастване на индустриалния потенциал на завода в Трикастин, Южна Франция - най-големият европейски обект за нуклеарни технологии, оповестява Euronews.

" В сегашния геополитически подтекст задачата на това нарастване на потенциала за обогатяване на уран е да се ускори енергийният суверенитет на Запада във Франция ", съобщи Клод Имавен, ръководител на борда на шефовете на Orano.

Френската мултинационална компания, профилирана в нуклеарния горивен цикъл, съобщи, че увеличеният й потенциал за произвеждане на уран ще й разреши да доставя с сила 120 милиона семейства.

Обогатеният уран е по-ефективен за произвеждане на сила от естествения, защото при него по-лесно се получава реакция на разделяне (разкъсване на атоми и обособяване на топлина), която от своя страна води до произвеждане на нуклеарна сила.

Понастоящем в света има четири компании за обогатяване на уран, като най-малката е Orano, чиято активност съставлява 12 % от международния пазар. На второ място е китайската национална компания CNNC (14%), следвана от европейската група Urenco (31%). Световният водач е съветската компания Росатом, която създава 43% от обогатения уран в света.

Агресивната война на Русия против Украйна подсети на международните водачи какъв брой значима е енергийната самостоятелност, отбелязва Euronews. Неподготвеността в тази област способства в огромна степен за енергийната рецесия и последвалата я рецесия на разноските за живот, която Европа претърпява сега.

От март 2022 година насам Европейският съюз се стреми да понижи зависимостта си от съветския петрол и газ.

Въпреки че блокът към този момент е подхванал няколко значими стъпки, сходна смяна изисква време: Европейски Съюз възнамерява да приключи износа на изкопаеми горива от Русия през 2027 година

В изказването си Orano не загатва непосредствено Русия, само че загатва за нуждата от възобновяване на суверенитета на Запада. Промяната и във Франция обаче няма да е незабавна, защото оповестеното произвеждане се чака да стартира едвам през 2028 година

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР