Френската компания Фраматом има интерес към АЕЦ Белене, но не

...
Френската компания Фраматом има интерес към АЕЦ Белене, но не
Коментари Харесай

Един от кандидатите за АЕЦ "Белене" се оказа, че иска да е само доставчик

Френската компания " Фраматом " има интерес към АЕЦ " Белене ", само че не като вложител, а като реализатор на избрани действия по плана, сподели представителят на компанията за България Станислав Георгиев, представен от БНР.

" Фраматом " не може, това не е методът на компанията да бъде вложител. Компанията постоянно е осигурявала услуги. Що се отнася до плана " Белене ", " Фраматом " би имал интерес да взе участие в плана със същия размер от действия, които бяха избрани за него до 2012 година, когато се приключи планът ", изясни той.

" Фраматом " би могъл да потърси опция за обезпечаване на финансиране на размера от действия, които вероятно той ще извърши в плана " Белене ", само че това не е вложение, сподели Георгиев, който взе участие на интернационалната нуклеарна конференция, проведена от " Булатом ".

За интереса на " Фраматом " се разбра от известие на Министерството на енергетиката, в което бе посочен като вложител. Това стана след присъединяване на отрасловия министър в интернационалния нуклеарен конгрес, проведен от съветската " Росатом " в Сочи в средата на май.

Френската компания " Арева ", която сега е акционер във " Фраматом ", беше подизпълнител на " Атомстройекспорт ". Тя имаше съглашение за създаване на електрическите системи на нуклеарната централа, нейното ръководство и вентилация, както и част от пасивните системи за отбрана на мощността.

След като съществени загуби провокираха проблеми за групата " Арева ", тя бе разграничена на две. За " Орано " работят близо 16 хиляди души, откакто през декември " Електрисите дьо Франс " (EDF) се контракти да придобие контрола на 75.5% в New NP - компанията на " Арева " за произвеждане на нуклеарни реактори. Тя бе прекръстена през януари на " Фраматом " (Framatome), както се споделяше тази компания преди десетина години.

Представителят в България на " Фраматом " изясни през днешния ден и че се водят диалози с ръководещите да се трансформират част от техническите параметри на остарелия план на " Атомстройекспорт ", тъй като в противоположен случай ще би трябвало лицензирането на променения план да тръгне изначало - с екологичната оценка, разрешителните за планиране и градеж и известието пред Европейската комисия.

След това известие през днешния ден от " Фраматом " на процедура претендентите за вложители в АЕЦ " Белене " остават китайската компания CNNC, съветската " Росатом ", която е производителят на оборудването, и четвърта неназована. Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова за следващ път се е срещнала с представител на CNNC. Президентът й Сие Дзядзие е подчертал, че компанията е наясно с посочените от българска страна параметри на плана – без даване на държавни гаранции или подписване на дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (205)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР