Френската група ТоталЕнержи“ (TotalEnergies) обяви днес, че пуска в експлоатация

...
Френската група ТоталЕнержи“ (TotalEnergies) обяви днес, че пуска в експлоатация
Коментари Харесай

Втори плаващ терминал за регазификация на природен газ заработи в Германия

Френската група „ ТоталЕнержи “ (TotalEnergies) разгласи през днешния ден, че пуска в употреба терминала си за импорт на полутечен природен газ в Североизточна Германия, ден преди формалното му откриването от канцлера Олаф Шолц, съобщи Франс прес.

Френската група конфигурира в Лубмин, пристанище на Балтийско море, където е крайната точка на газопровода „ Северен поток “ от Русия, „ плаващо оборудване за запазване и регазификация “ (FSRU), с цел да трансформира доставения по море газ в течна форма.

„ ТоталЕнержи “ ще доставя терминала, който се експлоатира от „ Дойче РеГас “ (Deutsche ReGas) и се трансформира в " един от главните снабдители на полутечен природен газ в Германия “, съгласно официалното съобщение. 

Проектът в Лубмин е вторият терминал за полутечен природен газ, който бе открит  в Германия след откриването в средата на декември на този във Вилхелмсхафен  в наличието на Олаф Шолц и министрите на стопанската система и финансите – Роберт Хабек и Кристина Линднер.

Още четири плаващи терминала ще бъдат конфигурирани през годината с помощта на деблокираните от Берлин милиарди евро.

Проектът на „ ТоталЕнержи “ все още е единственият напълно частен и има потенциал за регазификация на 5 милиарда кубични метра годишно, с което ще покрие 5 на 100 от търсенето на страната, съгласно групата. 

Първите кубични метри, пуснати по мрежата, са доставени от Египет през декември. Терминалът може да приема един танкер седмично.

За разлика от други европейски страни Германия не разполага с никакъв терминал на територията си, предпочитайки по-евтиния запас от съветските газопроводи, от които е подвластна за 55 на 100 от вноса си.

Всичко обаче се промени с войната в Украйна и края на доставките от „ Газпром “.  Оттогава вносът на полутечен природен газ за Германия през белгийските, нидерландските и френските пристанища набъбна.

Тези нови съоръжения в Германия, с които би трябвало да се избегнат несъразмерните разноски, ще обезпечат една трета от потребностите от газ на страната и по този начин най-малко за момента ще се избегнат сюжетите за сериозен дефицит, за които се приказва от няколко месеца.

Вносът на полутечен природен газ в Европа се е нараснал с 60 на 100 през 2022 година по отношение на 2021 година,

до 155 милиарда кубични метра, съгласно мозъчния концерн – Институт за енергийна стопанска система и финансови разбори (IEEFA).

По-голямата част от вноса на полутечен природен газ предходната година, е бил от Съединени американски щати (+143 на 100 по отношение на 2021 г.), от Катар (+23 на сто), само че и от Русия (+12 на сто). 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР