Френската фармацевтична компания Sanofi купува активи на американската биотехнологична фирма

...
Френската фармацевтична компания Sanofi купува активи на американската биотехнологична фирма
Коментари Харесай

Sanofi купува актив на американска фармацевтична компания за $2,2 милиарда

Френската фармацевтична компания Sanofi купува активи на американската биотехнологична компания Inhibrx в договорка, оценена на 2,2 милиарда $, укрепвайки портфолиото си за създаване на медикаменти с пробно лекуване на рядко генетично заболяване, оповестява Reuters.

Компаниите споделиха, че договорката ще даде на Sanofi достъп до INBRX-101 на Inhibrx, който сега е във втората от трите етапи на клинични изпитвания, до момента в който другите му пробни медикаменти ще бъдат отделени в обособена компания, като Sanofi ще резервира дял от 8%.

INBRX-101 е предопределен за лекуване на недостиг на алфа-1 антитрипсин (AATD), наследствено рядко заболяване, което предизвиква прогресивно утежняване на белодробната тъкан.
 Sanofi възнамерява да продава потребителския си бизнес на борсата
Лидер във фарма бранша възнамерява да продава потребителския си бизнес на борсата

Целта - да влага повече в просвета и развойна дейност

Sanofi, която прави по-голямата част от приходите си от противовъзпалителни лекувания, предходната година изостави задачите за облага за 2025 година, с цел да подтиква научноизследователската и развойната активност на компанията.

" Добавянето на INBRX-101 като актив с висок капацитет към нашето портфолио от редки заболявания ускорява нашата тактика да се ангажираме с диференцирани и евентуално най-хубави в класа си артикули ", сподели Хуман Ашрафиан, началник на отдела за научноизследователска и развойна активност на Sanofi.

Останалите активи на Inhibrx ще бъдат отделени в независима компания, която след това ще стане обществена. Страните възнамеряват да приключат договорката през второто тримесечие на тази година.

Акционерите на Inhibrx също ще получат " право на условна стойност ", равно на $5, при изискване че се реализира регулаторен стадий.

Отделената компания ще работи под името Inhibrx и ще бъде ръководена от шефа на Inhibrx Марк Лапе като основен изпълнителен шеф.

Sanofi ще поеме и неизплатените задължения на Inhibrx към трети страни и ще финансира отделената компания с 200 милиона $ в брой.

Акциите на Sanofi паднаха с 2,1% по време на търговията във вторник. За последните 12 месеца цената им е повишена с 3%.

Листнатите в Съединени американски щати акции на Inhibrx се покачиха с 6,8% до 35,60 $ в предпазарната търговия по договорката, която ще даде на акционерите 30 $ на акция в брой, което съставлява стойност на личния капитал от 1,7 милиарда $, както и 0,25 акции в отделената компания.
 Фармацевтичният колос Roche купи американска компания за $2,7 милиарда
Фармацевтичният колос Roche купи американска компания за $2,7 милиарда

Швейцарската компания придобива производителя на медикаменти за затлъстяване Carmot Therapeutics

Глобалният фармацевтичен бранш претърпя вълна от покупко-продажби за усвояване през последните месеци.

Миналия октомври Bristol-Myers Squibb съобщи, че ще придобие производителя на медикаменти за рак Mirati Therapeutics за до $5,8 милиарда, до момента в който през март Sanofi купи Provention Bio за $2,9 милиарда, написа Ройтерс.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР