Френската банка Crédit Agricole заяви, че ще спре до 20230

...
Френската банка Crédit Agricole заяви, че ще спре до 20230
Коментари Харесай

Френската Crédit Agricole ще спре до 2030 г. инвестициите във въглища в ЕС и страните от ОИСР


Френската банка Crédit Agricole съобщи, че ще спре до 20230 година да влага в производството на топлинна сила от въглища в страните от Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като даде обещание да приведе своите действия в сходство с Парижкото съглашение. Вече е квалифициран и нов стратегически проект за напредък, излиза наяве от известие на банката.

Най-голямата кооперативна финансова институция в света, която се състои от близо 40 локални и районни банки, както и централата на Crédit Agricole, съобщи, че ще обвърже всичките си субекти с обща климатична тактика, съобразена с Парижкото съглашение, която ще бъде оповестена през 2020 година, заяви от своя страна Institute for Energy Economics and Financial Akalysis (IEEFA).

Стратегията ще бъде сертифицирана от самостоятелен орган. Тя ще се базира на рекомендациите на работната група по обвързваните с климата финансови условия.

Crédit Agricole, която ръководи активи на стойност към 1,8 милиарда евро, ще отстрани изцяло въглищата от своя финансов и капиталов портфейл до 2030 година в страните от Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз и ще направи същото до 2040 година в Китай и до 2050 година на всички места по света, излиза наяве от известието на IEEFA. Става въпрос за изключването на мощностите за даването на силата от въглища за комунални услуги. В Европа евентуално засегнатите комунални услуги включват немската RWE и Uniper, CEZ вЧешката република, испанската Endesa и полската PGE.

Uniper е единствената компания, която към момента построява нови електроцентрали за въглища в Западна Европа, като се готви да вкара в употреба своя нов цех на въглища Datteln 4 от 1 055 MW през 2020 година, даже откакто немското държавно управление се готви да приключи потреблението на въглищата. Този проект е сходен на решението на предприятието за отваряне на въглищното си дружество Maasvlakte 3 в Нидерландия през 2015 година, тъкмо преди холандското държавно управление да поеме ангажимент за прекратяването през 2030 година.

Базираната в Чехия CEZ, възнамерява да понижи инсталирания потенциал на въглища съвсем на половина до 2025 година до 3,9 гигавата, само че се е заел единствено с нулево въглеродно произвеждане до 2050 година

Испанското дъщерно сдружение на Enel, Endesa, влага, за удължение на живота на най-малко две от своите въглищни електроцентрали, AS Pontes и Litoral, само че декларира, че те ще са с лимитирано бъдеще след 2030 година.

Най-голямата полска компания, PGE, влага съществено в производството на въглищата за въглищни централи, строителството на нови и удължение на живота на тези, които към този момент работят. PGE като че ли е в съществено в противоречие с интернационалните трендове за закъснение на въглищата и предприемане на дейности в региона на климата, което IEEFA дефинира, че не е изненадващо и разяснява стратегическата политика на полската компания. Съгласно тази тактика PGE работи повече от десетилетие, с цел да завоюва отстъпки за продължение на добива на лигнитни въглища от компанията още от средата на века, откакто сегашната мина на Szczercow ще бъде затворена през 2037 година, а мината Turow - през 2045 година. Институтът допуска, че страните ще бъдат подложени на финансов напън.

Crédit Agricole от своя страна в известието си се ангажира да не основава „ никакви нови бизнес връзки с компании, за които силата от въглища съставляват над 25% от приходите, като се изключи тези, които са оповестили проекти за закриване на енергийните мощности от въглищни действия, или които имат намерение да разгласят такива проекти до 2021 г.”, и за основаване на нови бизнес връзки с фирмите, които създават или възнамеряват да развиват нов потенциали за топлинна сила от въглища ”.

Освен това банката си слага за цел да финансира една трета от плановете за възобновима сила във Франция, да удвои размера на портфейла си за зелени заеми до 13 милиарда евро до 2022 година, и да „ предизвиква чистите и виновни капиталови политики “ посредством включване на критериите на ESG във всички фондове за ръководство на активи Amundi, наред с други нови зелени политики.

Вижте още: http://ieefa.org/ieefa-update-european-utilities-at-risk-from-credit-agricoles-new-2030-coal-exit-stance/

Вижте още: https://pressroom.credit-agricole.com/news/group-project-2022-medium-term-plan-51b0-94727.html
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР