Фредерик Вести показа едно страхотно темпо и самообладание в сложните

...
Фредерик Вести показа едно страхотно темпо и самообладание в сложните
Коментари Харесай

Вести покори сложните условия и спечели спринта на Каталуния

Фредерик Вести сподели едно ужасно движение и хладнокръвие в комплицираните условия и изцяло справедливо завоюва спринта от седмия кръг за годината във Формула 2, който се организира на пистата „ Каталуния “ край Барселона.

Състезанието стартира зад автомобила на сигурността, защото трасето бе наводнено от дъжда, който засегна и провелата се по-рано трета подготовка във Формула 1. След единствено един тур колата на сигурността се прибра в бокса и Амори Кордил (Виртуози) поведе колоната към зеления байрак.

Зад него Вести нападна тръгналия втори Джеймс Крауфорд (Хайтек) в прекъсването за първия завой. При тази офанзива на датския водач на Према се стигна до контакт сред двамата, след който Вести мина през зоната за сигурност, а Крауфорд напусна надпреварата със счупено предно ляво окачване.

Този контакт бе прегледан от комисарите, които решиха, че става дума за спортен случай. Така Вести можеше умерено да продължи преследването си на водача Кордил, който той настигна и изпревари още в третия тур.

След това той стартира да се откъсва надалеч напред, като в един миг задатъкът му доближи до шест секунди пред Виктор Мартинс (АРТ), който изпревари Кордил четвъртата обиколка. В хода на дистанцията от 26 обиколки трасето стартира да изсъхва и 10 обиколки преди края водачите стартира един по един да влизат в бокса, с цел да преминат към сликовете на Пирели.

В хода на тази серия от прекъсвания в бокса Хуан Мануел Кореа (Ван Амерсфоорт) загуби надзор над своя автомобил и се озова в зоната за сигурност на втория завой. Това докара до излизането на колата на сигурността, която събра колоната.

Състезанието бе обновено в края на 23-я тур, а огромният печеливш от тази неутрализация бе Тео Пуршер (АРТ). При прекъсвания в бокса французинът прескочи Джак Дуън (Виртуози), след което при самия рестарт се оправи с Денис Хаугер (МП Моторспорт) в прекъсването за първия завой.

Още преди средата на обиколката той изпревари и своя съотборник Мартинс, защото по-бързо вкара гумите си в добра работна температура. Той обаче нямаше силите да се пребори с Вести, който стигна до една заслужена победа в днешния ден. Пуршер и Мартинс приключиха втори и трети, като Пуршер се поздрави и с бонус точката за най-бързата обиколка, която той записа в последния тур на надпреварата.

Четвърти и пети финишираха Хаугер и Дуън, а в осмицата влязоха още Ричърд Вершоор (Ван Амерсфоорт), Оли Беарман (Према) и Кордил. Белгиецът обаче бе осъден с 5 секунди след финала, защото не изтърпя вярно своята глоба от 5 секунди, която му бе дадена поради прекомерното излизане от границите на трасето в хода на надпреварата. Така последната точка отиде за японеца Аюму Иваса (ДАМС). 

В генералното класиране във Формула 2 водач с 99 точки е Вести, втори с пасив от единствено 6 е Пуршер, а тройката със 70 пункта на своята сметка добавя Иваса. 

Уикендът на пистата „ Каталуния “ приключва на следващия ден в 12:25 часа българско време с главното съревнование, което ще бъде с дълготрайност от 37 обиколки и ще включва едно наложително влизане в бокса. От полпозишъна в него ще започва Беарман, който бе най-бърз в квалификацията през вчерашния ден. До него на първия ред ще се подреди Енцо Фитипалди (Карлин), който през днешния ден приключи десети.

Снимки: Gettyimages

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР