Фразата Ок, бумър се разпространи като горски пожар из социалните

...
Фразата Ок, бумър се разпространи като горски пожар из социалните
Коментари Харесай

"Ок, бумър" или новото име на пропастта между поколенията

Фразата " Ок, бумър " се популяризира като горски пожар из обществените мрежи. Онлайн дебютът ѝ е през 2018-а и от този момент насам " Ок, бумър " е на всички места и е прекомерно евентуално детето да ви парира с нея, когато започнете изречение с " По мое време... "

Фразата засяга бейби бумърите - родените през 50-те и 60-те години на предишния век - и се използва пейоративно, с цел да омаловажи събеседника, без значение от датата му на раждане, типизирайки го като демодиран, едностранчив, преднамерен - с това значение фразата влиза в известните онлайн речници.

" Ок, бумър " прозвуча дори от трибуната на новозеландския парламент. 25-годишната депутатка от Зелената партия Клои Сварбик произнася тирада във връзка законопроект за нулеви въглеродни излъчвания и бива прекратена от по-възрастен народен представител с обвиняването, че е прекомерно млада. Тя парира забележката с " Ок, бумър " и продължава.

Според " Ню Йорк Таймс " фразата бележи поколенчески разлом, тя е демаркационната линия, разделяща другите поколения, които през днешния ден се срещат освен в фамилията, само че - за първи път в историята - и на работното място, където заради влошената икономическа обстановка не е изключено да съжителстват хора от така наречен " безгласно потомство " на 40-те, същинските бумъри от 50-те и 60-те, циниците от поколението Х, милениалите, и дори поколението Z - двайсетгодишните.

И тъй като живеем в тънкообидни времена, в които е мъчно да се изразиш, без да засегнеш някого, фразата към този момент се пояснява като засегнатост и вади на повърхността понятието ейджеизъм (от англ. age - възраст - бел.ред.) - дискриминация на възрастова основа.

Разбира се, възрастовите деления не са от през вчерашния ден и " Ок, бумър " не е мотив да сведем дневния ред на обществото до непреодолими разлики и зееща паст от недоумение - за това приканва " Вашингтон пост ": " Моралната суматоха за младите и младежкото възмущение от същата тази суматоха постоянно се появяват във време на скоростни промени - написа Холи Скот. - Иронията е, че милениалите и зетърите наследиха несъразмерното фокусиране върху младите, което беше особено и за младите от 60-те - тъкмо бумърите, визирани във фразата. "

Но свеждането на разнородни проблеми до поколенческа омраза опростява нещата. Позоваването на поколенческа еднаквост постоянно е било вик за взаимност, само че не всеки път уцелва пулса на днешния ден. През 60-те разделянето беше по линията овластени - лишени от власт, а не млади против остарели. По същия метод, в случай че през днешния ден задълбаем в разделянето сред преддигитални и цифрово родени генерации, има заплаха да опростим необятната и бързопроменяща се картина на актуалния живот. Ок, бумър?

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР