Французин на 71 години започна късно в сряда опита си

...
Французин на 71 години започна късно в сряда опита си
Коментари Харесай

71-годишен французин опитва да прекоси Атлантика във варел

Французин на 71 години стартира късно в сряда опита си да преплува Атлантика в оранжева капсула с формата на варел, надявайки се за три месеца да успее да стигне до Карибите, оставяйки се на теченията, съобщи Би Би Си.

„ Времето е отлично “, сподели Жан-Жак Саван пред Агенция Франс Прес, откакто отплава от Ел Хиеро на Канарските острови в Испания. „ Движа с два или три километра в час. Засега капсулата ми се държи доста, доста добре, а прогнозите ми за удобни ветрове са до неделя. “

Саван е работил в продължение на месеци по основаването на своя транспортен съд в дребната корабостроителница Арес на югозападното крайбрежие на Франция.

„ Корабът “, доколкото по този начин може да бъде наименуван неговият кораб, е дълъг три метра и е 2,10 метра в диаметър. Той е изработен от пропит със смола шперплат и е съществено заздравен, с цел да устои на талази и евентуални офанзиви от косатки.

Вътре в капсулата, която тежи 450 кг, когато е празна, има шест квадратни метра спално помещение, което включва кухня, спално легло и склад.

Илюминатор в пода разрешава на Саван да гледа рибите, които минават.

Саван, който е някогашен боен парашутист, служил в Африка, също по този начин е работил като водач и защита в народен резерват.

Той се надява, че теченията ще го отнесат без проблем до Карибите, без да има потребност от платно или гребла. „ Може би Барбадос, макар че в действителност бих желал да бъде френски остров като Мартиника “, сподели той. И изясни: „ Това би било по-лесно при оформяне на документите и за връщането на варела назад “.

Бюджетът за приключението на Саван е 60 000 евро, затрупан отчасти от производители на варели и акция за набиране на дарения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР