Франция забрани на израелски компании да участват в предстоящото военно-морско

...
Франция забрани на израелски компании да участват в предстоящото военно-морско
Коментари Харесай

Франция забрани участието на израелски фирми във военноморско изложение

Франция забрани на израелски компании да вземат участие в идното военно-морско комерсиално ревю, оповестиха два източника, осведомени със случая, в сряда. Това е последният случай, който акцентира възходящото напрежение между двете страни-съюзници, предава " Ройтерс ".

Париж към този момент забрани присъединяване на израелски компании в друго военно изложение по-рано тази година, когато френското министерство на защитата разгласи, че изискванията към този момент не са подобаващи за тяхното присъединяване, докато президентът Еманюел Макрон приканва Израел да приключи интервенциите в Газа.

Нито френските министерства на защитата и външните работи, нито израелското посолство и уредниците на ревюто Euronaval, планувано сред 4-7 ноември, дадоха отговор на запитванията на " Ройтерс " за коментар.

Тази възбрана идва на фона на израелски въздушни удари и лимитирана сухопътна инвазия против подкрепяната от Иран формация Хизбула в Ливан. Операциите на Израел доведоха до обилни цивилни жертви, което накара западни съдружници, в това число Франция, да призоват за неотложно преустановяване на военните дейности.

Въпреки това, израелският министър председател Бенямин Нетаняху отхвърля едностранно помирение, което не стопира въоръжаването на Хизбула. Напрежението сред Нетаняху и Макрон набъбна, след като Париж и Вашингтон се пробваха да договорят 21-дневно примирие между Израел и Хизбула, което трябваше да отвори пътя за дипломатически договаряния.

Неочаквано, ден откакто се смяташе, че Израел е приел изискванията, страната нанесе удари, при които загина водачът на Хизбула Хасан Насрала.

Франция се концентрира върху установяването на параметри за дипломатическо решение след прекъсването на бойните дейности, само че последните конфликти и апелите на Макрон за преустановяване на доставките на оръжия за Израел обтегнаха още повече връзките. На среща с кабинета Макрон подсети на Нетаняху, че държавата Израел е основана с решение на Организация на обединените нации.

Нетаняху отговори, като акцентира, че Израел е основан посредством " Войната за самостоятелност " и кръвта на израелски герои, доста от които оживели от Холокоста.

Последните различия не улесняват напъните на Франция да посредничи в Ливан, където идната седмица ще се организира конференция в Париж. Нетаняху изрази подозрения по отношение на желанията на Франция, обвинявайки я, че е поканила страни като Южна Африка и Алжир, които съгласно него отхвърлят правото на Израел на самоотбрана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР