Франция ще премахне визовите ограничения за марокански граждани, обяви по

...
Франция ще премахне визовите ограничения за марокански граждани, обяви по
Коментари Харесай

Франция ще премахне визовите ограничения за мароканци

Франция ще отстрани визовите ограничавания за марокански жители, разгласи по време на посещаване в Мароко френската министърка на външните работи Катрин Колона, представена от Ройтерс.

Агенцията дефинира известието като знак за стопляне на връзките сред северноафриканската страна и нейния бивш колониален стопанин след повече от една година напрежение.

" Предприехме ограничения с нашите марокански сътрудници, с цел да възстановим (нашите) консулски връзки ", сподели френската външна министърка след среща през вчерашния ден в Рабат с мароканския си сътрудник Насер Бурита.

Миналата година Франция ограничи броя на визите, които издава за жители на Мароко и още две свои някогашни колонии в Северна Африка - Алжир и Тунис, напомня Българска телеграфна агенция. Причината бе отводът на тези три страни да одобряват назад свои жители, живеещи нелегално във Франция . Това решение бе взето под натиска на публичното мнение да предприеме ограничения за ограничение на незаконната имиграция, отбелязва Ройтерс.

Засега не е ясно дали Рабат е заречен нещо на Париж в подмяна на премахването на визовите ограничавания. Мароканският външен министър сподели сбито, че това е едностранно френско решение за анулиране на друго едностранно френско решение.

Франция по принцип има по-добри връзки с Мароко, в сравнение с с неговия източен комшия Алжир, който получи самостоятелност през 1962 година след кървясъл спор. Двустранните връзки обаче се утежниха през лятото на предходната година, когато медии оповестиха, че телефонът на френския президент Еманюел Макрон е в листата на хората, евентуално следени от мароканското разузнаване с шпионския програмен продукт " Пегас ", напомня Ройтерс. Рабат отхвърли да шпионира Макрон и въобще да има въпросната стратегия, създадена от израелската компания " НСО груп " (NSO Group).

Решението на Франция да отстрани визовите ограничавания за мароканци бе взето два дни откакто националните тимове на двете страни се срещнаха във втория полуфинал от Световното състезание по футбол в Катар . Франция победи Мароко с 2:0, а мачът хвърли светлина върху необятните връзки сред двете страни и съществуването на доста хора с двойно поданство, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР