Франция проведе разговори със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства

...
Франция проведе разговори със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства
Коментари Харесай

Франция преговаря със Саудитска Арабия и ОАЕ за диверсификация на енергийните доставки за Европа

Франция организира диалози със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства за диверсифициране на енергийните доставки за Европа, с цел да се понижи зависимостта на континента от Русия.

В телефонен диалог с сътрудниците си от Саудитска Арабия и ОАЕ Файсал бин Фархан Ал Сауд и Абдула бин Зайед ал-Нахян министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан акцентира значимостта на координацията с двете страни от Персийския залив с оглед диверсифициране на доставките на петрол и газ за европейските страни, се показва в изказване на Министерството на външните работи.

Той акцентира " нуждата от мощна интернационална готовност, на всички конгреси и при всички условия, пред лицето на експанзията, водена от Русия в Украйна, която съставлява сериозна опасност за европейската сигурност ", се споделя в изказването.

Предвидено е също по този начин Льо Дриан да посети идната седмица Катар, където ще бъде разисквана тематиката за енергийната диверсификация, заяви BFMTV news. Доха е измежду трите най-големи експортьори на полутечен природен газ (LNG) в света.

Франция е в стадий на обмисляне на инсталирането на плаващ терминал за полутечен природен газ в пристанище Хавър, с цел да усили потенциала си за разтоварване на полутечен природен газ и да понижи зависимостта си от съветския газ, заяви в събота френският информативен ежедневник Les Echos.

Русия е водещият снабдител на недопечен нефт, природен газ и твърди изкопаеми горива за страните от Европейския съюз. Стабилността на енергийните доставки е застрашена заради глобите, наложени на Москва поради войната ѝ в Украйна.

По време на френското председателство на Европейския съвет Франция разгласи задачата за реализиране на енергийна самостоятелност на Европейски Съюз през идващото десетилетие, която може да бъде реализирана посредством диверсификация на доставките и източниците на петрол и газ.

На фона на интернационалния напън и глобите френският мултинационален петролен и газов колос TotalEnergies разгласи предходната седмица, че прекратява бизнеса си с Русия и ще внася петролни артикули от Саудитска Арабия, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР