Франция преживява най-тежката суша, регистрирана някога досега в страната, предупреди

...
Франция преживява най-тежката суша, регистрирана някога досега в страната, предупреди
Коментари Харесай

Франция е обхваната от невиждана суша

Франция претърпява най-тежката суша, записана в миналото до момента в страната, предизвести министър-председателка Елизабет Борн и разгласи основаването на държавен спешен щаб, съобщи Асошиейтед прес. Борн сподели, че доста региони във Франция се намират в невиждана до момента обстановка на фона на третата гореща вълна в страната за това лято.

" Изключителната суша, на която сме очевидци сега, лишава от вода доста общини и е покруса за нашите земеделци, нашите екосистеми и биоразнообразие ", се споделя в изказване на Борн.

Според прогнозите горещините, които форсират изпаряването на водата и усилват потребностите от вода, може да продължат през идващите 15 дни, което ще усложни в допълнение обстановката, добавя още Борн.

Правителственият спешен щаб ще дава отговор за наблюдението на обстановката в най-тежко засегнатите региони и ще координира взимането на нужните ограничения, в това число снабдяване на вода тук-там, където това се постанова.

Освен това щабът ще следи въздействието, което сушата оказва на производството на сила във Франция, транспортната ѝ инфраструктура и земеделието.

Сушата в страната може да принуди френския енергиен колос Е Де Еф да понижи производството на сила от нуклеарни централи, защото те употребяват вода от околните реки за изстудяване на реакторите си.

Френският министър на екологичния преход и териториалната кохезия Кристоф Бешу разгласи по време на посещаване в Югоизточна Франция, че повече от 100 общини към този момент не са в положение да обезпечат питейна вода и имат потребност от доставяне с водоноски.

" Колкото повече се утежнява обстановката, толкоз повече питейната вода ще става приоритет пред другите потребности ", съобщи Бешу.

Във Франция сега 93 от общо 96 департамента имат въведени ограничавания за потреблението на водата, като 62 от тях, или две трети от страната, са в спешно състояние, напомня Франс прес. Това най-високо равнище на паника не разрешава поливането на дворове, миенето на коли и напояването на културите, както и пълненето на водоеми.

Тази година година миналият юли се трансформира във втория най-сух месец, регистриран в миналото във Франция, след март 1961 година, поради 84% по-малко превалявания по отношение на естествените количества за месеца, регистрирани в интервала 1991 година - 2020 година
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР