Франция поема в събота ротационното председателство на Съвета на Европейския

...
Франция поема в събота ротационното председателство на Съвета на Европейския
Коментари Харесай

Франция поема ротационното председателство на Съвета на ЕС

Франция поема в събота ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз в доста смутно време - от вълната на Омикрон до скупчването на съветски войски пред портите на Украйна. В същото време то е евентуален трамплин за Еманюел Макрон към преизбирането му за президент.

" Това председателство му предлага добре пристигнала платформа, с цел да подчертае европейските си достижения, да изпъкне пред някои от своите съперници и да показа нови претенции и нови хрумвания ", обобщава Клер Дьомесме, изследователка във френско-германския център " Марк-Блох " в Берлин.

От 1 януари Франция, която поема щафетата от Словения, ще ръководи за шест месеца Съвета на Европейския съюз, който съставлява ползите на 27-те страни членки пред Европейската комисия и Европейския парламент.

Тя ще би трябвало да употребява въздействието си, с цел да реализира прогрес по избрани тематики и взаимни отстъпки сред 27-те страни членки, въпреки че тази роля на " почтен брокер " в доста строги рамки й не разрешава да бъде съдник или страна по даден проблем.

По-конкретно френските министри ще ръководят срещите на европейските си сътрудници в областите на своите пълномощия (селско стопанство, опазване на здравето, вътрешни работи и други).

Това е тринайсетото ротационно председателство на Франция от 1958 година насам и първото от 2008 година

То също по този начин ще съвпадне с президентските избори на 10 и 24 април и парламентарните избори през юни във Франция.

Този сюжет към този момент се разигра през 1995 година с няколко нюанса. Тогава Франсоа Митеран се отдръпна от президентския пост след два мандата, а Жак Ширак го наследи през май, до момента в който Еманюел Макрон най-вероятно ще бъде претендент за преизбиране.

" Франция (де факто) ще има доста къс интервал за председателство и доста упорит дневен ред. Три месеца са доста, доста къс период. Ще бъде нещо доста динамично ", отбелязва Клер Дьомесме.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР