Франция пое за една година командването на многонационални сухопътни сили

...
Франция пое за една година командването на многонационални сухопътни сили
Коментари Харесай

Франция пое командването на многонационални сухопътни сили на НАТО

Франция пое за една година командването на многонационални сухопътни сили на НАТО, наброяващи до 120 000 души, които ще бъдат разполагани при положение на нужда в нейни страни членки. Това стана през днешния ден на гала в Лил, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Генерал-лейтенант Еманюел Голен, пълководец на френския Корпус за бързо реагиране, основан в северния град Лил, получи от турския бригаден военачалник Бирол Арслан флага, символизиращ предаването на командването, което е в действие от началото на януари.

„ Войната в Украйна... ни припомня, че би трябвало да сме подготвени, подготвени да вложим цялата си мощ в нашите групови старания за въздържане, с цел да възпрем нашия зложелател, нашия съперник, да не нарушава мира “, акцентира военачалник Голен на церемонията, предупреждавайки, че „ всичко е допустимо, даже и немислимото “.

Френският Корпус за бързо реагиране има към 450 бойци от 14 националности. Това е единственият многонационален щаб на армията, действен и кадърен за разрастване, който извършва задачи за Франция, НАТО и Европейския съюз.

През 2022 година Корпусът към този момент беше поел командването на силите за реагиране на Организацията на Северноатлантическия контракт, когато той наброяваше 20 000 души.

„ Ролята на Корпуса за бързо реагиране е да се намеси като стратегически запас " на НАТО, изясни военачалник Голен пред публицисти. „ Украйна е голяма смяна: войната се върна в Европа, до момента в който преди участвахме повече в стабилизационни интервенции или на други континенти, изправени против съперници, които не бяга безусловно страни и чиито оръжия не бяха толкоз усъвършенствани “, акцентира военачалник Голен.

Основополагащият контракт на НАТО залага на правилото на груповата защита, съгласно който всяко нахлуване против една от страните членки – 31 през днешния ден – би трябвало да докара до групов отговор от страна на военния съюз.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР