Франция подчертава, че е една от малкото влиятелни страни, които

...
Франция подчертава, че е една от малкото влиятелни страни, които
Коментари Харесай

Близкоизточната дипломация на Макрон: твърдост, противоречия и безсилие

Франция акцентира, че е една от дребното авторитетни страни, които беседват с всички районни играчи
Все по-твърдата позиция на френския президент Еманюел Макрон във връзка с израелския министър председател Бенямин Нетаняху илюстрира решимостта на Франция да оказва напън за мир в Близкия изток, само че също по този начин прикрива и изтощение.

В петък френският президент се срещна с немските и английските водачи в Берлин за заключителната среща на върха с американския си сътрудник Джо Байдън.

Там той показа своя характерен опит: в границите на 10 дни неговите обществени или представени забележки провокираха бързо ответна реакция на израелския министър-председател и безпокойствие в еврейската общественост и част от политическата класа във Франция.

Първо, в навечерието на годишнината от 7 октомври, той прикани да " спре износа на оръжия ", употребявани в израелските офанзиви в Газа и Ливан.

" Позор! ", отвърна Бенямин Нетаняху, което накара Париж да посочи, че не става въпрос за " разоръжаване " на Израел, а за изпращане на обръщение към Съединени американски щати да употребяват този " лост ".

След това предходната седмица участниците в съвещание при закрити врата на френския кабинет оповестиха, че Еманюел Макрон е призовал в Елисейския замък израелския министър председател " да не не помни, че страната му е основана с решение на Организация на обединените нации ", с цел да го насърчи да съблюдава интернационалното право.

Същият засегнат отговор като този на израелският водач, дадоха и Представителният съвет на еврейските институции във Франция, както и ръководителят на френския Сенат Жерар Ларше, който осъди " неправилното схващане на историята ".

След 48-часово безмълвие, в четвъртък вечерта Еманюел Макрон най-сетне осъди " неналичието на професионализъм " от страна на министрите, които оповестиха забележките му " окастрени " и " извадени от подтекста ", и на публицистите, които ги подхванаха.
" Разгорещен " спор
Тази замяна на остри реплики се случва в миг, когато някои членове на френската дипломация не крият скептицизма си по отношение на способността на интернационалната общественост да спре ескалацията в района.

" Лостовете за насила, с които разполагаме, несъмнено, са лимитирани, би трябвало да бъдем реалисти ", споделя френски чиновник.

" Безсилни сме в две връзки: първо, тъй като Израел прави каквото си желае, а ние нямаме въздействие, само че това е по този начин с всички европейци ", споделя някогашният дипломат Жерар Аро и добавя: " Второ, поради напрежението в нашите общности " на фона на този " толкоз развълнуван спор ".

По думите му, Еманюел Макрон " е изгубил доверието на поддръжниците на Израел " и в този момент би трябвало " да замълчи " или пък да надигне глас " дружно с други европейци ", с цел да направи самодейността по-ефективна.

Париж се притеснява, че седмиците преди президентските избори в Съединени американски щати ще бъдат " сложни ", с риск да сковават американската дипломация, която е единственото средство да се окаже напън върху Израел.

Въпреки това няма гаранция, че след изборите Джо Байдън ще успее да реализира пробив в Близкия изток по време на преходния интервал до встъпването в служба на неговия правоприемник през януари.

Смъртта на водача на " Хамас " Яхия Синуар, година след невижданата офанзива на палестинското ислямистко придвижване на израелска земя, е " опция " войната да бъде " дефинитивно спряна ", изрази вяра Еманюел Макрон в унисон с други западни водачи.

Това обаче също по този начин лишава групировката от представител, който да договаря за преустановяване на огъня и освобождение на заложниците, които към момента са държани в Газа ", споделя посланик.

И може да укрепи най-крайните израелски водачи в желанието им да трансформират салдото в Близкия изток със мощ.

Примерът с войната на Съединени американски щати в Ирак след атентатите от 11 септември 2001 година обаче демонстрира, че това може да приключи зле, предизвестяват френски представители. Дали обаче френската дипломация към момента има задоволително въздействие, с цел да го предотврати?
Разговори с " Хизбула "
" Мисля, че има ", дава отговор френският външен министър Жан-Ноел Баро в петък в ефира на радио " Франс ентер ". Той съобщи, че щом Нетаняху си е направил труда да отговори два пъти в границите на 10 дни на френския президент, " ясно е, че гласът на Франция се чува ".

" Франция играе дейна роля в Близкия изток ", твърди Еманюел Макрон, който ускорява изявленията и самодейностите си, като да вземем за пример конференцията в поддръжка на Ливан в Париж.

Франция акцентира, че е една от дребното авторитетни страни, които беседват с всички районни играчи. С Бенямин Нетаняху, макар " хипотетичните им разлики ", по думите на Елисейския замък, с водачите на Ливан, въз основа на историческата непосредственост, само че също и с Иран и даже с политическото крило на " Хизбула ".

" Трябва да беседваме с нейни представители и аз самият беседвам с тях ( " Хизбула " ), тъй като е показана в ливанския парламент и част от ливанските шиити се разпознават с нея ", изясни Жан-Ив Льо Дриан, делегат на Франция за Ливан, във в. " Трибюн ".

Липсата на резултати от неотдавнашната му задача в Ливан обаче и от интензивността на Еманюел Макрон демонстрират рестриктивните мерки пред тези старания.

Превод от френски език: Алексей Маргоевски, БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР