Франция не се отметна от позицията, която бе публична тайна

...
Франция не се отметна от позицията, която бе публична тайна
Коментари Харесай

"Разширяването стана евтин сериал" - Франция не допуска Скопие и Тирана до преговори с ЕС

Франция не се отметна от позицията, която бе обществена загадка през последните седмици - прекомерно рано е Северна Македония и Албания да получат дата за договаряния с Европейския съюз и позитивен сигнал за участие може да се изпрати единствено дълготрайно.

" Първото, за което би трябвало да приказваме, е по какъв начин Европа би трябвало да реформира метода, по който се уголемява и договаря, " сподели Амели дьо Моншален, министър за европйските въпроси на Франция. Според нея сега процесът е " на ниска цена сериал ": " Ефикасен ли е? От наша позиция - не. "

" Не съм пристигнала да пазя позиция на несъгласие. Ще беседваме за две измерения - отваряне на договаряния от една готова Европа и промяна на процеса на преговаряне, " сподели Дьо Моншален пред македонското издание " Нова ТВ ".

Франция бе най-голямото предизвикателство пред началото на договарянията - които са единствено стъпка в процеса на присъединение, а завършването им и присъединението по този начин или другояче ще отнеме доста години. Париж излага причините си в миг, когато всички европейски столици упорстват, че Скопие и Тирана би трябвало да стартират договаряния, с цел да бъдат окуражени да продължат с промените.

Днешният коментар на министър Моншален допуска, че Франция ще наложи несъгласие на началото на договарянията и на Европейския съвет след няколко дни. Тази позиция притесняваше Брюксел - отиващата си Еврокомисия категорично поддържа началото на договаряния в два поредни отчета - откакто препяствията отпаднаха едно по едно: Народното събрание в Берлин, отсрочил одобряването на договарянията през лятото, гласоподава преди седмици. Хага съобщи, че има запаси за Албания, само че Северна Македония би трябвало да получи дата.


© Associated Press

Според " Ройтерс " тази позиция вещае остро опълчване на френския президент Еманюел Макрон - който от месеци приказва за потребността Европейски Съюз първо да се " самореформира " - и останалите страни от съюза по време на Европейскя съвет.

Още по-сериозно тестване е тази позиция за Западните Балкани. След четиригодишни мнения за " умората от разширението " през над половината от мандата на сегашната Еврокомисия балканските страни отвън Европейски Съюз получиха вяра за по-добра вероятност посредством особено направена от Брюксел тактика, показана по време на българското европредседателство предходната година. И на срещата на върха на водачите през май 2018-а обаче Макрон зае същата позиция.

Не оказа помощ и концепцията на Германия, която среща поддръжка от месеци насам - " разделянето " на Северна Македония и Албания в хода на договарянията. Така Скопие би получило дата за договаряния, а Тирана официално би била утвърдена, само че без фактическо начало на разговора, до момента в който не бъдат изпълнени спомагателни условия.

Македонски политици в това време упорстваха, че вярата не е изгубена - министър председателят Заев позволи, че несъгласие няма да има, а външният министър Никола Димитров отпътува за Брюксел, с цел да убеждава в продължение на четири дни европейските водачи, че за Скопие тази дата е по-важна от всеки път.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР