Франция мобилизира 7000 войници и повишава състоянието си на тревога

...
Франция мобилизира 7000 войници и повишава състоянието си на тревога
Коментари Харесай

Франция мобилизира 7000 войници и влиза в повишена бойна готовност след намушквания в училище и арест с нож в джамия

Франция активизира 7000 бойци и покачва положението си на паника до равнище на " незабавна офанзива " след гибелта на преподавател в североизточния град Арас, намушкан до гибел в петък от някогашен възпитаник с досие на ислямска радикализация.

Президентът Еманюел Макрон взе решението, откакто свика изключително съвещание на своя кабинет по сигурността в петък вечерта.

Макрон разказа нападението с нож, при което двама други членове на личния състав в учебно заведение бяха тежко ранени, като " ислямистки тероризъм ".

Той подреди " до 7000 бойци от силите Sentinelle, които ще бъдат ситуирани от в този момент до понеделник вечерта и до второ разпореждане ", сподели Елисейският замък в събота сутринта.

Какво се случи в Арас?
Френските управляващи започнаха антитерористични следствия след офанзивата в Арас.

Местната полиция заяви, че въоръжен с нож мъж е умъртвил преподавател и е оставил други двама ранени в гимназия в града с съвсем 41 000 поданици в петък сутринта. Нападателят е арестуван на място, оповестява euronews.

Инцидентът е станал в гимназията Gambetta, която се намира в центъра на града, а полицията споделя, че нападателят е крещял " Аллах Акбар " - " Бог е популярен " на арабски.

Той е посочен като 18-годишния Мохамед Могоучков, някогашен възпитаник в учебно заведение от чеченски генезис, който е бил обект на „ интензивно наблюдаване “ от Генералната дирекция за вътрешна сигурност на Франция DGSI.

Могоучков беше спрян и претърсен предходната седмица, само че беше освободен, защото нямаше причина да бъде арестуван, споделиха чиновници.

Няма потърпевши възпитаници от гимназията при офанзивата, само че охранител и преподавател бяха тежко ранени след няколко прободни рани.

Президентът на Франция Еманюел Макрон посети учебното заведение в петък следобяд и прикани хората да останат " обединени " и да " застанат дружно " пред " варварството на ислямския тероризъм ".

Говорейки в двора на постройка покрай учебното заведение, където беше осъществена смъртоносната офанзива в петък сутринта, Макрон сподели, че " изборът е изработен да не се поддадем на терора, да не позволим на нещо да ни раздели ".

По-късно в петък вечерта Макрон организира изключително съвещание на своя кабинет по сигурността в Париж.

Висши държавни министри, чиновници на полицията, военните и разузнаването участваха на срещата, която пристигна след потвърждаване на втори случай със сигурността.

24-годишен мъж, за който се знае, че е „ радикализиран “, беше задържан и подложен в полицейски арест за носене на нож на излизане от джамия в Лимай в покрайнините на Париж.

Прокуратурата на Версай удостовери ареста на мъжа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР