Франция и Украйна са близо до споразумение за прехвърляне на

...
Франция и Украйна са близо до споразумение за прехвърляне на
Коментари Харесай

Париж подготвя предаване на изтребители "Мираж 2000" на Киев

Франция и Украйна са покрай съглашение за прекачване на изтребители " Мираж 2000 " от френските военновъздушни сили към Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), оповестява порталът Intelligence Online. Представители на щаба на Военновъздушни сили на ВСУ наскоро са били във Франция, с цел да съгласуват детайлностите по съглашението. По-специално то се отнася до придобиването на към момента неустановен брой употребявани изтребители, предопределени за нанасяне на въздушни удари по наземни цели.
 
Както показва изданието, тази активност се прави в сходство с предварителните съглашения, които президентите на Украйна и Франция Володимир Зеленски и Еманюел Макрон реализираха още през 2022 година Според уеб страницата преди няколко месеца френската страна импровизирано е почнала да образова украински водачи да ръководят самолети Mirage 2000D и техните оръжия. Обучението се организира в четири военновъздушни бази: Нанси-Оше, Мон дьо Марсан, Велизи и Роморантен-Лантене.
 
Самолетите Mirage 2000D могат да летят на извънредно дребни височини и работят главно като щурмови самолети за огнева поддръжка на наземните елементи. Те могат да носят системи за електронно разузнаване ASTAC и  за лазерно ориентиране и ръководство IR/CCTV. Самолетите могат да употребяват и крилати ракети SCALP-EG/Storm Shadow и бомби с лазерно ориентиране.
 
Според уеб страницата Aviacionline френските Военновъздушни сили имат на въоръжение повече от 50 Mirage 2000D, които сега минават промеждутъчен ремонт с рационализация в средата на виталния цикъл. В този развой самолетите се оборудват с нови бордови компютри и спомагателни комплекти навигационно съоръжение.
 
Подобряват се опциите на тези изтребители за нанасяне на въздушни удари и водене на въздушен пердах. С тях Украйна би могла освен да усили броя на носителите на крилати ракети SCALP и Storm Shadow (в момента те могат да се употребяват единствено от украинските бомбардировачи Су-24), само че и доста да увеличи ситуационната информираност на бойната си авиация. Освен това тези самолети ще бъдат съвместими с изтребителите F-16, които страни като Дания и Нидерландия имат намерение да трансферират на Киев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР