Франция и САЩ обвиниха Русия за предполагаемите химически нападения в

...
Франция и САЩ обвиниха Русия за предполагаемите химически нападения в
Коментари Харесай

Франция и САЩ обвиниха Русия за предполагаемото химическо нападение в Сирия

Франция и Съединени американски щати упрекнаха Русия за хипотетичните химически набези в сирийския град Дума, като обявиха през вчерашния ден на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че Москва не може да не е знаела за бомбардировките, осъществени от режима на сирийския президент Башар Асад, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Иранската и съветска военна поддръжка се намира на терена и във всички ешелони на сирийската военна машина и нито един сирийски аероплан не може да излети, без да бъде осведомен съветският съдружник ", съобщи френският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Франсоа Делатр. "Следователно тези набези (от 7 април) са осъществени било с експлицитната или безмълвна поддръжка на Русия, или макар нея и военното й наличие. Не знам коя от тези две други възможности е по-притеснителна за груповата ни сигурност ", добави той.
По-рано френският представител беше декларирал, че няма подозрение кой е направил нападението, визирайки сирийския режим, напомня Агенция Франс Прес.

В речта си пред Съвета за сигурност през вчерашния ден непрекъснатата представителка на Вашингтон Ники Хейли също упрекна Русия и Иран.

"Русия и Иран имат военни съветници във военните бази и в оперативните центрове на режима на Асад ", акцентира Хейли. "Руски представители са на терен, помагайки директно офанзивите на режима, а ирански сили постоянно правят мръсната работа ", добави тя. Когато сирийският режим бомбардира мирни жители, го прави с поддръжката на Русия, съгласно американската представителка.

Русия отхвърля при нападението в Дума да е употребявано химическо оръжие. Руски специалисти посетиха региона и направиха изследвания, без да открият следи от химически оръжия, съобщи през вчерашния ден непрекъснатият представител на Русия в Съвета за сигурност Василий Небензя, напомня Агенция Франс Прес.

Липсата на дейности от страна на Съвета за сигурност във връзка с Сирия е на път да трансформира потреблението на химически оръжия, против което в миналото се обединяваха всички страни, в новото обикновено състояние, съобщи през вчерашния ден Хейли, представена от ДПА. Тя порица Русия за случаите, при които е употребила правото си на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, спирайки резолюции, осъждащи Сирия за потреблението на химически оръжия.

"Русия може да спре това безсмислено кръвопролитие, в случай че изиска ", съобщи Хейли, предупреждавайки, че Съединени американски щати ще реагират, без значение дали Съветът за сигурност ще си свърши работата, или ще покаже, че не е съумял да отбрани сирийския народ.

Небензя дефинира обвиняванията за потребление на химическо оръжие в Сирия като "фалшиви вести ", целящи да отвлекат публичното внимание от следствието на гибелта на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал, което съгласно него английските управляващи са объркали.

Руският непрекъснат представител изиска през вчерашния ден от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) да изпрати свои следователи в Дамаск още на следващия ден и съобщи, че съветските и сирийски войски ще ги съпроводят до мястото на нападението, с цел да потвърдят, че химическа офанзива не е имало.

На изключителното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през вчерашния ден Небензя упрекна Франция, Англия и Съединени американски щати във войнствени изявления и демонстрация на грубиянщина към страната му. Той окачестви като смайваща тяхната липса на тактика за Сирия.

Съединени американски щати нямат другари, и ние не се стремим изключително да бъдем ваши другари, акцентира Небензя.

"Искаме от вас нещо напълно дребно - естествени, цивилизовани връзки, които високомерно ни отказвате, пренебрегвайки обикновеното възпитание ", добави съветският представител, представен от ТАСС. Той акцентира, че Вашингтон, Париж и Лондон са обвинили Русия, без да извършат каквото и да било следствие.

Небензя съобщи пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че Москва е предизвестила Вашингтон, че вероятно нахлуване против сили на сирийското държавно управление поради хипотетичната химическа офанзива в Дума ще докара до тежки последици, съобщи Ройтерс. "Не е имало нахлуване с химическо оръжие ", акцентира той през вчерашния ден.

"Вече предадохме на Съединени американски щати по съответните канали, че потреблението на въоръжена мощ под лъжовен предлог в Сирия, където - по искане на законното държавно управление на страната - са ситуирани съветски войски, може да докара до тежки последици ", съобщи съветският непрекъснат представител пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР