Франция и Италия ще продължават с работата по проекта за

...
Франция и Италия ще продължават с работата по проекта за
Коментари Харесай

Франция и Италия подновиха проекта за подалпийска жп линия

Франция и Италия ще не престават с работата по плана за създаване на подалпийска железопътна линия. Това стана ясно след двустранна среща на върха с присъединяване на френския президент Еманюел Макрон и италианския министър председател Паоло Джентиолни. В Лион бе подписана и огромна договорка сред корабостроителници, заяви Българска национална телевизия.
Подалпийската железопътна линия ще свързва Лион и Торино. Линията ще бъде с дължина 270 километра и ще бъде високоскоростна. Тя ще включва 57-километров тунел под Алпите. Стойността на плана се прави оценка на 25 милиарда евро. Предварителната работа е свършена и стартира финалната строителна фаза.

Проектът бе краткотрайно замразен след избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция поради обзор на всички френски инфраструктурни планове, разпореден от държавното управление на новия държавен глава.

На среща в Лион Макрон и италианският министър председател Паоло Джентилони оповестиха възобновяването на плана. По думите им, построяването на тази жп линия е от основно значение за Франция и Италия, за тяхното двустранно съдействие и за трансевропейската транспортна мрежа.

В Лион бе контрактувано още италианската корабостроителница Финкантиери да получи дял от 51 % от френската корабостроителница Ес Те Екс. 1 % ще бъде под формата на акции, дадени на заем от Франция. Тя може да си ги върне назад, в случай че не е удовлетворена от метода, по който се ръководи компанията.

" Беше подписано доста положително съглашение с Ес Те Екс. Лесно постигнахме единодушие, работейки в другарска атмосфера и, както е заслужено, нашият промишлен сътрудник получи гаранции за работната мощ и технологиите в компанията. Това е първа стъпка към упорит план, който цели дружно да се превърнем в основен фактор в гражданската и военната промишленост ", сподели Паоло Джентилони, министър-председател на Италия.

" В бъдеще ще бъде развито интензивно военно съдействие. Поставено е началото на доближаване на нашите промишлености ", бяха думите на Еманюел Макрон.

Сделката сред двете корабостроителници бе оповестена ден откакто немският електронен колос Сименс разгласи, че ще придобие 50 % от френския производител на влакове Алстом и двете компании ще слеят своя бизнес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР