Франция гласува на втория тур на парламентарните избори, които ще

...
Франция гласува на втория тур на парламентарните избори, които ще
Коментари Харесай

Исторически вот във Франция: Марин льо Пен е на крачка от властта

Франция гласоподава на втория тур на парламентарните избори, които ще имат съществени последици както за държавното ръководство, по този начин и за целия Европейски Съюз.

Един месец откакто Еманюел Макрон свика незабавни предварителни избори поради загубата на вота за Европейски парламент, французите избират народни представители на балотаж.

" Националният общ брой " на Марин льо Пен към този момент е първа политическа мощ, следван от лявата коалиция на социалисти, зелени и радикалните левичари на Жан-Люк Меланшон.

Президентският съюз е едвам на трето място след първия тур, при който се стигна до най-високата изборна интензивност от 1997 година насам - 66.7%.

Всички погледи в този момент са ориентирани към крайната десница и вероятността за първи път Льо Пен да завоюва болшинство в Националното заседание.

Победата ѝ е под въпрос поради тактическото обединяване на останалите партии сред двата тура. Стотици кандидат-депутати се отхвърлиха от присъединяване на балотажа, с цел да прелеят поддръжка към конкурентен представител, който има по-висок късмет да победи " Националния фронт ".

Франция има 577 изборни региона и единствено 76 от тях няма да проведат балотаж, тъй като към този момент излъчиха победител на първи тур. Огромната част от тях беше извоювана от " Националния общ брой ".

Прогнозните резултати към момента демонстрират, че партията на Льо Пен ще усили позициите си в Събранието над два пъти по отношение на сегашните си 88 души, само че е допустимо да останат под минимума за болшинство от 50% (289 места).

Според Ipsos:
" Сборът " на Льо Пен е с капацитет за 170 до 205 депутатилевият " Нов национален фронт " е с прогноза за 145 до 175 местакоалицията " Заедно " на Макрон евентуално ще може да разчита на 118-148 места - срив по отношение на досегашните 250 депутатиВ Народното събрание ще влезе и обичайна десница " Републиканците ", която още преди изборите стартира да се доближава до Марин льо Пен на цената на вътрешно разединение.
Очакванията са, че " Националният общ брой " ще опита да сформира държавно управление отпред с Жордан Бардела - само че всичко зависи от това дали въпреки всичко ще има задоволително болшинство, с цел да извършва програмата си, без да подкопае упоритостите на Марин льо Пен за президентските избори през 2027.

Вторият вид за излаз при липса на безапелационна победа на крайната десница е да се стигне до необятна коалиция " Всички против Льо Пен ", която обаче също е обречена на неустойчивост поради идеологическите различия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР