Франция, Германия и Великобритания - страните от Европейския съюз, подписали

...
Франция, Германия и Великобритания - страните от Европейския съюз, подписали
Коментари Харесай

Франция, Германия и Великобритания задействаха процедура срещу Иран

Франция, Германия и Англия - страните от Европейския съюз, подписали нуклеарното съглашение с Иран - задействаха планувания в съглашението механизъм за споразумяване на разногласия, с цел да принудят Техеран да се върне към съблюдаване на уговорките си, съобщи Франс прес. Агенцията цитира общо изказване на външните министри на трите страни.

Миналата седмица Техеран заяви, че повече няма да извършва отговорностите си по договорката поради убийството на иранския военачалник Касем Сюлеймани от Съединени американски щати, напомня ДПА.

" В резултат на това нямахме различен избор във връзка с дейностите на Иран, с изключение на да дадем израз през днешния ден на безпокойството си, че Иран не извършва уговорките си по съглашението, и да отнесем въпроса до Съвместната комисия към Механизма за споразумяване на разногласия ", се споделя в изказването на министрите.

Задействането на механизма за споразумяване на разногласия може в последна сметка да докара до възобновяване на глобите на Организация на обединените нации , отбелязва Агенция Франс Прес.-->

В изказването си първите дипломати на трите страни акцентират, че задействането на процедурата не значи, че се причисляват към акцията за оказване на оптимален напън върху Иран, давайки да се разбере че не желаят да вземат участие в политиката на наказания на Съединени американски щати.

Европейците не желаят да ускорят прекосяването към наказания, а да упражнят напън върху Иран, с цел да спасят съглашението от 2015 година, което дефинира рамките на нуклеарната му стратегия, акцентират министрите.

Ние действаме изцяло добросъвестно, като главната ни цел е опазване на съглашението с откровена вяра за превъзмогване на безизходицата посредством градивен дипломатически разговор, като се резервира рамката на договорката, подчертаха Жан-Ив Льо Дриан, Хайко Маас и Доминик Рааб.

" Надяваме се да върнем Иран към цялостното осъществяване на уговорките му по Съвместният изчерпателен проект за деяние " (СВПД - формалното наименование на сделката), допълват те.

Продължаваме да сме уверени, че това историческо съглашение и приносът му за нуклеарното неразпространение служат на общите ни ползи в региона на сигурността и укрепват основаващия се на правила интернационален ред, показват министрите.

Европейците изричат опасения, че цялостното раздробяване на съглашението може да докара до " рецесия на ескалиращо нуклеарно разпространяване, застрашаваща целия регион ".

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел удостовери, че трите страни са задействали процедурата и прикани всички страни по договорката, в това число Техеран, да я запазят.

" Запазването на СВПД през днешния ден е по-важно от всеки път. Механизмът за споразумяване на разногласия изисква интензивни старания и почтеност от страна на всички. Като координатор (на Съвместната комисия/ чакам всички страни по договорката да се отнесат към тази процедура точно в този дух ", добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР