Франция е сред водещите търговски партньори на България в Европа

...
Франция е сред водещите търговски партньори на България в Европа
Коментари Харесай

Иновациите - акцент в икономическите ни отношения с Франция

Франция е измежду водещите търговски сътрудници на България в Европа - удостоверение за това е повишаването на комерсиалния стокообмен с над 60% през последните 10 години. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на коктейл проведен от Френско-българската комерсиална и индустриална камара, оповестиха от Министерството на стопанската система.

На него участваха бизнесмени, дипломати и сътрудници на камарата.

По време на събитието заместник-министър Лъчезар Борисов приветства посланика на Франция в България Ерик Льобедел и акцентира, че Министерството на стопанската система продължава да работи за понижаване на административните услуги и подобряването на бизнес климата у нас. Той срещна гостите с опциите за разширение на френското капиталово наличие в България, в региона на нововъведенията. „ Обсъждаме концепция за провеждането на взаимно събитие сред Френско-българската комерсиална и индустриална камара и „ София Тех Парк “, добави зам.-министър Борисов. И посочи опциите за кандидатстване по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност. „ Провеждането на този конгрес би дало опция и френски стартъп компании да вземат участие на българския пазар “, сподели още той.

Зам.-министър Борисов благодари на дипломат Льобедел и за поддръжката, която оказва по съществени цели на българското държавно управление. Подчертано беше и единомислието във връзка с цели набелязани в проекто-програмата на българското председателство. Като сполучлив нов мост в българо-френските стопански връзки беше посочено първата копка на цех за произвеждане на части за самолети.

От своя страна посланикът на Франция в България насочи пожеланията си към представителите на френско-българската стопанска общественост във връзка новия бизнес сезон. По думите му двустранните връзки сред България и Франция са извънредно динамични, изключително след визитата на президента на Франция Еманюел Макрон през август т.г. Той прикани присъстващите да прочетат речта на Макрон в Сорбоната за преустрояване на Европейски Съюз и акцентира, че желанието и на двете страни е една суверенна, обединена и демократична Европа.

Стокообменът сред България и Франция доближи до 1.9 милиарда евро през 2016 година, а през първото полугодие на 2017 година е в размер на 955 млн. евро. През последните 10 години комерсиалният продан сред България и Франция се е нараснал с 61.2%, като износът за Франция се е нараснал над два пъти, а салдото ни е позитивно през последните пет години.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР