Франс Тимерманс © Francois Lenoir Още по темата С безпрецедентна

...
Франс Тимерманс © Francois Lenoir Още по темата С безпрецедентна
Коментари Харесай

Брюксел задейства ядрената процедура срещу Варшава

Франс Тимерманс

© Francois Lenoir Още по тематиката
С невиждана процедура против Полша Еврокомисията може да я остави без глас в Европейски Съюз
от Дневник,20 дек 2017
Еврокомисията обмисля да стопира фондове при проблеми с върховенството на закона

Идеята занапред ще се разисква и може да влезе в действие след 2021 година
30 май 2017
Вместо наказване Полша ще получи още разговор

Варшава сполучливо отбива рецензиите, че потъпква правилата на върховенството на закона
16 май 2017 Европейската комисия (ЕК) задейства процедурата против Полша за нарушаване на върховенството на закона, което досега е най-тежката глоба против страна-членка. Процедурата (по член 7.1 от Договора за ЕС), която започва за първи път, постоянно се дефинира като " нуклеарна " - тя е невиждана и задействането й може да докара до още по-голямо утежняване на връзките сред Варшава, европейските институции и множеството страни членки. Теоретично, това може да докара до лишаване на правото на глас на Варшава в институциите на Европейски Съюз, само че за тази цел на следващ стадий Европейска комисия още веднъж би трябвало да направи предложение ((по член 7.3 от Договора за ЕС) и то да бъде утвърдено единомислещо от страните членки. Последното е малко евентуално, защото Словакия и Унгария поддържат дейностите на Полша.

Сега Европейска комисия единствено зарежда нуклеарната процедура. В първия стадий, който следва, Съветът на Европейски Съюз би трябвало с болшинство от 4/5 (четири пети) от страните членки да предизвести Полша, че има " очевиден риск за съществено нарушаване " във връзка на политиката на страната във връзка с правосъдната система и похищението върху независимостта на правосъдната власт. Заседанието ще би трябвало да се ръководи от България, която от 1 януари ще застане отпред на Съвета. България и Румъния са двете страни в Европейски Съюз, които са следени от Европейска комисия за проблемите им в региона на правосъдната промяна, битката с корупцията и проведената престъпност.

Освен това, Европейска комисия взе и решение започнатата процедура за нарушаване против Полша, още веднъж в региона на правосъдната система, да бъде изпратена към Европейския съд.

В какво се състои конфликтът сред Варшава и Брюксел
" Искрено имаме вяра, че всеки европеец има право на самостоятелна правосъдна система ", сподели през днешния ден заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

През последните две години Европейската комисия се пробва да откаже държавното управление във Варшава от желанията му за политически надзор над правосъдната система, които станаха забележими от поредност от еднопосочни дейности. Управляващата партия " Право и правдивост " реши да подмени състава на Конституционния съд на страната; със специфична смяна в закона се понижава пенсионната възраст на съдиите във висшите съдилища, като 49% от тях ще бъдат наранени, като дали те изоставен или не, ще е напълно в пълномощията на президента на страната, които има право да им удължи мандата; още веднъж поради понижаване на пенсионната възраст всеобщо ще бъдат освободени и съдии от първоинстанционните съдилища, а решението дали да се продължат мандатите им е оставено в ръцете на министъра на правораздаването, който е и основен прокурор на страната. С смяна на пълномощията на Върховния съд се вкарва и процедура за " изключително обжалване " на към този момент завършили каузи на най-горна инстанция.

Според полските управляващи промените са нужни, с цел да се прочисти правосъдната система от корумпирани магистрати, както и такива, които са останали в завещание от комунистическия режим. Европейската комисия обаче счита, че всички тези дейности съставляват очевидно нарушаване на правилото за разделянето на управляващите и очевидна политическа интервенция против независимостта на правосъдната система на Полша.

Какво следва
Тимерманс акцентира, че Европейската комисия остава отворена за разговор, като Полша има време да направи промени в законодателството си. За тази цел Европейска комисия разгласява четвъртата си поредна рекомендация към полското държавно управление. С нея се изисква Полша да се въздържи от използването на променените закони за правосъдната власт, които предходната седмица бяха подписани от полския президент Анджей Дуда и към този момент са в действие.

Засега няма изгледи това да се случи. След решението на Европейска комисия, Беата Мазурек, представител на ръководещата партия " Право и правдивост ", сподели, че то е политически стимулирано. Миналата седмица новоизбраният полски министър председател Матеуш Моравиецки демонстративно напусна Европейския съвет в Брюксел откакто стана ясно, че Франция и Германия поддържат решението на Европейска комисия.

Не е ясно по кое време въпросът ще бъде трансфериран към Съвета на Европейски Съюз. Европейската комисия няма да бърза, с цел да се даде време на Полша да реагира. Миналата седмица Европейска комисия опита да подаде ръка на Варшава като обществено похвали финансовата поддръжка, която четирите вишеградски страни (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) дадоха на Италия за справяне с миграционните проблеми, макар че две от тях изрично отхвърлят да одобряват избраните им квоти за приемане на бежанци.

Ако се стигне до гласоподаване в Съвета на Европейски Съюз решението против Полша за задействане на член 7.1 може и да мине, защото единствено Словакия и Унгария (Полша няма да има право да взе участие във вота) твърдо поддържат политиката на сегашното полско държавно управление. От него обаче няма да има директни последствия, защото то " превантивна мярка ".

За да се стигне до лишаване на правото на глас на Полша обаче решението ще би трябвало да се вземе от Европейския съвет с единогласие, което надали ще бъде реализирано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР