Франк Гарднър, Би Би СиДесетки въоръжени палестински стрелци успяха да

...
Франк Гарднър, Би Би СиДесетки въоръжени палестински стрелци успяха да
Коментари Харесай

Защо израелското разузнаване проспа голяма атака от Газа?

Франк Гарднър, Би Би Си

Десетки въоръжени палестински стрелци съумяха да преминат през мощно укрепената граница сред Израел и линията Газа, до момента в който хиляди ракети бяха изстреляни от Газа към Израел.

С обединените старания на Шин Бет, израелското вътрешно разузнаване, Мосад, неговата външна шпионска организация и всички средства на Израелските отбранителни сили, е искрено учудващо, че никой не е планувал това.

Израел евентуално разполага с най-обширните и добре финансирани разследващи служби в Близкия изток.

Той разполага с информатори и сътрудници в палестинските войнствени групи, както и в Ливан, Сирия и другаде.

В предишното той е правил тъкмо избрани по време убийства на водачи на бойци, познавайки от близко всички техни придвижвания.

Понякога това става с удари с дронове, откакто сътрудниците слагат GPS проследяващо устройство на автомобила на обещано лице, а в предишното от време на време се употребяват даже взривяващи се мобилни телефони.

На място, по продължение на напрегнатата гранична ограда сред Газа и Израел, има камери, датчици за придвижване по земята и постоянни патрули на армията.

Предполага се, че оградата, покрита с бодлива тел, е " умна преграда ", която предотвратява тъкмо подобен тип навлизане, каквото е осъществено освен това нахлуване.

Въпреки това бойците на " Хамас " просто си пробиваха път през нея с булдозер, прорязваха дупки в телената мрежа или влизаха в Израел откъм морето и с парапланер.

За да се приготви и реализира такава координирана, комплицирана офанзива, включваща депозиране и изстрелване на хиляди ракети, тъкмо под носа на израелците, би трябвало да са били нужни изключителни равнища на оперативна сигурност от страна на " Хамас ".

Не е изненадващо, че израелските медии задават неотложни въпроси на военните и политическите водачи на страната си по какъв начин е допустимо всичко това да се случи на 50-ата годишнина от друго изненадващо нахлуване от страна на тогавашните врагове на Израел: войната Йом Кипур през октомври 1973 година

Израелски публични лица ми споделиха, че е почнало огромно следствие и че въпросите, съгласно тях, " ще продължат с години ".

Но сега Израел има по-неотложни цели. Той би трябвало да ограничи и потисне проникването в южните си граници, като в профил тези бойци на " Хамас ", които са поели контрола над няколко общини от израелската страна на граничната ограда.

Той ще би трябвало да се заеме с въпроса за личните си жители, които са попаднали в плен, било посредством въоръжена избавителна задача, било посредством договаряния.

Ще се опита да отстрани местата за изстрелване на всички ракети, които се насочват към Израел, което е съвсем невъзможна задача, защото те могат да бъдат изстреляни от съвсем всяко място без никакво предизвестие.

И може би най-голямото терзание за Израел е следното: по какъв начин да спре другите да отговорят на апела на " Хамас " за въоръжаване и да избегне разпространяването на този пожар на Западния бряг и вероятно даже привличането на тежко въоръжените бойци на " Хизбула " през северната граница с Ливан?/БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР