Франк Дате разбира колко е трудно да запази бизнеса си

...
Франк Дате разбира колко е трудно да запази бизнеса си
Коментари Харесай

Европа е изправена пред труден избор: да спре ли икономиката

Франк Дате схваща какъв брой е мъчно да резервира бизнеса си в изискванията на пандемия макар честите апели на френското държавно управление, които предизвикват работодателите и чиновниците да продължат да движат стопанската система. " В момента всички наши клиенти взеха решение да затворят строителните си обекти ", споделя Дате пред Financial Times. Той има 50 души личен състав, които построяват електрически мрежи и системи за сигурност.

За разлика от италианския министър председател Джузепе Конте, който реши да затвори всички бизнеси, които не дават артикули и услуги от първа нужда като мярка против разпространяването на ковид, френското държавно управление неведнъж прикани фирмите да останат отворени и служащите да продължат работа даже в случай че не са в жизненоважни сфери като доставки на хранителни артикули.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Трябва да продължим да произвеждаме и да поддържаме страната ", съобщи френският президент Еманюел Макрон предходната седмица на втория ден от карантината, съгласно която се не разрешава на хората да напущат домовете си, в случай че не отиват на работа, до магазина за храна или за къса разходка.

Правителствата против пандемията

Откакто фокусът на пандемията се измести от Азия към Европа и Съединени американски щати, държавните управления са изправени пред сложен избор. Ако промишлеността и строителният бизнес спрат да работят - по този начин както развлекателният и туристическият бранш, рецесията вследствие на това може да нанесе продължителни отрицателни резултати върху стопанските системи на всички страни.

Ако не прекратят работа, служащите и всички останали, които употребяват публичен превоз, с цел да пътуват до работните си места, ще се разболеят и ще продължат да популяризират вируса, удължавайки здравната рецесия и икономическия спад. Американският президент Доналд Тръмп разгласи във вторник, че коронавирусът ще убие по-малко хора, в сравнение с една " солидна криза или меланхолия ". В края на седмицата той смекчи тона и към този момент не е сигурен дали предприятията ще могат да проработят още веднъж след католическия Великден на 12 април, както настояваше по-рано.

Европейските страни, които проучват икономическите последствия от подхванатите ограничения за справяне с пандемията, гледат с известна паника към Китай. Миналата седмица Китайското национално статистическо бюро пусна поредност от неприятни стопански индикатори за интервала януари-февруари. Те включват невиждан спад на индустриалното произвеждане с 13.5% на годишна база и 20.5% спад на продажбите на дребно.

Китайският президент Си Цзинпин разгласи през февруари, че " обширни интервали на безработица " би трябвало да бъдат избягвани. Държавните банки бяха инструктирани да продължат да отсрочват кредитните заплащания на борещите се за оцеляване компании. Въпреки това икономистите сега предвиждат, че през първото тримесечие Брутният вътрешен продукт може да се намали. Китайското държавно управление не е отчитало спад на икономическия напредък на годишна база от 1976 година

За и срещу карантината

В момента в Европа текат разнообразни договаряния сред държавни управления, работодатели, синдикати и чиновници, както и с лекари, които поддържат допустимо най-строгите ограничения за домашна карантина и за понижаване на натиска върху лечебните заведения.

Един от най-ожесточените диспути се води в Швеция, където предприемачи, учени и публицисти спорят дали ограниченията против вируса си заслужават икономическите вреди, които предизвикват.

Правителството във Франция реализира мъчно помирение с работодателски организации в строителния бранш, откакто министърът на труда Муриел Пеноу ги упрекна в " отстъпничество " в изявлението си, че би трябвало да преустановят работа. Строителството е значим мотор на стопанската система, който обезпечава 1.5 млн. работни места и близо 6% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Строителите във Англия се оплакват, че препоръките на държавното управление дали градежите би трябвало да останат отворени са неразбираеми. В резултат един от най-големите английски строители, Taylor Wimpey, разгласи, че ще затвори всички свои обекти.

В Испания, където строителните работи не престават по този начин, както и някои търговски действия, опълчването против домашната карантина изправи държавното управление против някои от районите. Автономната област Мурсия в югоизточната част на страната разпореди " изцяло затваряне на района като се изключи най-малък брой услуги ", само че централното държавно управление, което получи изключителни пълномощия, съобщи, че постановлението няма законна мощ.

Заместник-министърът на стопанската система на Испания Надя Калвино акцентира нуждата от " отбрана на (трудовата) активност и претовареност, тъй че да има съответна база за връщане към напредък, когато оставим рецесията зад себе си ". В края на предходната седмица обаче Испания реши да ограничи до най-малко икономическата активност за две седмици в опит да ограничи разпространяването на болестта.

Дори наложената неотдавна цялостна карантина в Италия не е последна. " Ще забавим индустриалния мотор на страната, само че няма да го спрем ", разяснява италианският министър председател, откакто държавното управление реши, че всички бизнеси и заводи, " които не са решаващи, нужни или жизненоважни ", би трябвало да останат затворени до 3 април.

Мнението на бизнеса

Според синдикатите ограниченията не са задоволителни за отбрана на служащите, а Италианската водеща конфедерация на труда заплаши с обща стачка в отбрана на здравето. Но бизнес конфедерацията Cofindustria помоли министър-председателя да обезпечи съществени вериги на доставки и поддържащи услуги, които разрешават на фирмите да продължат да работят.

Докато някои огромни компании поддържат внимателно или рестартират производствата, разногласията за равнището на икономическа интензивност са значително университетски за по-малки работодатели като Франк Дате. Той няма ресурси от защитни маски и дезинфектанти за ръце за чиновниците си, а онлайн системите, които дават достъп до държавните помощи за безработица, са мощно претрупани.

" Бизнесът чака уточнения, разяснява той. В момента сме в положение на цялостна неустановеност. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР