Фойерверки и пиротехника – кошмарът на всяко животно. И тази

...
Фойерверки и пиротехника – кошмарът на всяко животно. И тази
Коментари Харесай

Пловдивски ветеринари: Без ранени животни на Нова година, но стресът е сериозен

Фойерверки и пиротехника – кошмарът на всяко животно. И тази година посрещането на Новата 2023 година в Пловдив, бе съпроводено от доста гърмежи, същински стресиращи домашните любимци и безпризорните четириноги.
Прочетете още
След осъществена инспекция от TrafficNews в пет ветеринарни клиники в Пловдив излиза наяве, че за благополучие през тази година се е разминало без физически пострадвания на улични животни. Въпреки това чиновници и притежатели на клиниките са осведомени с няколко случаи за избягали животни.

„ Много от домашните любимци се губят по празниците точно поради суматохата и напрежението, която провокират мощните гърмежи. Загубата на ориентировка пък способства за не намирането на пътя към дома ”, описа пред TrafficNews притежател на ветеринарна клиника в Пловдив.

Освен пострадванията и уплахът, пиротехниката може да предизвика частична или цялостна загуба на слуха и зрението при животните. Освен домашните любимци и уличните четириноги, които биват уплашени от гърмежите, съществено наранени са и птиците, прибавя той.

Друг ветеринарен доктор разяснява, че и до ден сегашен не си изяснява за какво тази нездравословна за нас и околната среда техника се употребява към момента.

„ Има сериозна заплаха от изгаряния, пострадвания, а животните в действителност минават през огромен стрес. Не липсват и материални вреди по транспортни средства и здания, както и боклуци, които замърсяват природата ни ”, разяснява той.

Към този миг не са получавани сигнали за потърпевши животни, само че има доста уплашени домашни котки и кучета, които са сега на лекарства.

„ Нямаме случаи за ранени животни, само че притежатели се свързват с нас, с цел да потърсят помощ, защото любимците им се крият под кревати, бюра и други мебели. Изписваме им лекарства, които работят успокоително ”, описват ветеринари.

Въпреки апелите за понижаване на потреблението на пиратки и други средства за „ развлечение ” на хората, евентуално в никакъв случай няма да можем да научим обществото да не злоупотребява с тях, приключват те.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР