Фотоси и документи, свързани със създаването и развитието на български

...
Фотоси и документи, свързани със създаването и развитието на български
Коментари Харесай

Фотоси и документи, свързани с дейността на български медии зад граница, са представени в изложба, организирана от Комисията по политиките за българите извън страната и БТА

Фотоси и документи, свързани със основаването и развиването на български медии зад граница, са показани в изложбата „ Българските медии по света “, която беше открита в Народното събрание.

Инициативата е на ръководителя на парламентарната Комисия по политиките за българите отвън страната Антоанета Цонева и се осъществя взаимно с Българската телеграфна организация (БТА).

В експозицията са показани 80 фотоси и архивни материали, свързани с активността на българските медии по света. Сред тях са броеве на първата българска медия в Австрия – списание „ Виена “, на единствената българска медия в Хърватия – списание „ Родна тирада “, на единственото детско двуезично печатно издание „ Фарче “ от Сърбия, както и брой 1580 на вестник „ Роден край “ от Одеса, публикуван тъкмо преди началото на войната в Украйна.

Председателят на Комисията по политиките за българите отвън страната Антоанета Цонева означи, че изложбата „ Българските медии по света “ цели да разпространява измежду народните представители извънредно достойното изпитание – възрожденско, същинско и вдъхновяващо, което поставят българските медии отвън страната ни. Тя акцентира, че през последните шест месеца Комисията по политиките за българите отвън страната е положила старания в нейно лице българските общности да имат същински сътрудник. Антоанета Цонева уточни, че по предложение на народните представители от комисията в бюджета на Министерството на външните работи за 2022 година са планувани средства за стратегия, която подкрепя активността на българските медии зад граница.

Българските медии по света, за които знаем в Българска телеграфна агенция, през юни 2022 година са 45 в 22 страни – на всички континенти, с изключение на Африка и Антарктида, означи на откриването на експозицията генералният шеф на организацията Кирил Вълчев. Най-старата от тях е на половин век, а най-младата – на година, посочи той и добави, че всички те са потвърдили своето наличие и своето значение, където и да се намират по света. Световните срещи на българските медии, проведени от Българска телеграфна агенция, са мотив представители на тези медии да се събират на едно място един път годишно от 2005 година до момента, акцентира Кирил Вълчев.

На откриването на изложбата участваха народни представители, публицисти и представители на български медии от Австрия, Канада, Съединени американски щати, Украйна, Чехия и Швейцария.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР