Фоторепортерът Мариса Рот, носител на наградата Пулицър“ за отразяването на

...
Фоторепортерът Мариса Рот, носител на наградата Пулицър“ за отразяването на
Коментари Харесай

Носителка на Пулицър идва за конференцията „STOP HATE SPEECH“,

Фоторепортерът Мариса Рот, притежател на премията „ Пулицър “ за отразяването на протестите в Лос Анджелис през 1992 година, предизвикани от полицейско принуждение над негър моторист, ще бъде специфичен гост-лектор на интернационалната конференция „ STOP HATE SPEECH “, която в понеделник ще бъде открита от основния прокуроро Иван Гешев.

Мариса Рот, която е работила и 20 години в “Ню Йорк таймс ”, идва в България по покана на основния прокурор Иван Гешев.

 

Организатори на събитието са българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация.

Присъствието на Мариса Рот не е инцидентно. Макар и родена и израсла в Лос Анджелис, тя е дете на евреи, оживели от Холокоста. Завършва изящни изкуства в Калифорния, като кариерата ѝ на фотожурналист стартира в студентския вестник.

 

От 1984 до 1994 година е в екипа на “Лос Анджелис таймс ”. Именно като част от вестника през 1992 година получава “Пулицър ”.
Медията печели най-престижната премия за публицистика за отразяването на протестите, които избухват в Лос Анджелис след пребиването на чернокожия водач Родни Кинг. Те са избрани като най-големите цивилен безредици в историята на Съединени американски щати.

От 1994 до 2014-а Мариса Рот работи за “Ню Йорк таймс ”, а по-късно по планове на списанията “Тайм ” и “Нюзуик ”. Тя посвещава част от кариерата си да изследва отражението на войната върху дамите.

Специално внимание в конференцията е отделено на отбрана на правата на индивида и зачитането на религиозната, етническата и половата принадлежност.

Заради това на форума на прокуратурата ще се чуят изявления на представители от Българския хелзински комитет, както и от неправителствени организации за отбрана на правата на ЛГБТ (лесбийки, гейове, транссексуални и бисексуални).

Пример за възходящия риск от закононарушенията от ненавист в наши дни, обвързван с убийството на безсилен човек поради етническата му принадлежност, ще показа Керен Нол. Тя е една от наследниците на Мирей Нол – 85-годишна французойка от еврейски генезис, оживяла при Холокоста през Втората международна война и убита в дома си в Париж през 2018 година поради етническата си принадлежност.

По тази причина присъединяване ще вземат равин Менахем Марголин, ръководител на Европейската еврейска асоциация, Бенямин Якоб, който е основен равин на Нидерландия, двама някогашни министри от Израел

Международната конференция „ STOP HATE SPEECH “ ще събере на едно място духовници от четири вероизповедания. Гости на събитието ще са свещеник Поликарп, викарий на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Александър Мошев, представител на Апостолическия нунций у нас, основният мюфтия Мустафа Хаджи.

За форума в София идва основният равин на Нидерландия Бенямин Якоб.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР