Фотографите на дивата природа са талантливи хора, но заснемането на

...
Фотографите на дивата природа са талантливи хора, но заснемането на
Коментари Харесай

Спасяването на Голиат: Снимката на годината в популярен конкурс

Фотографите на дивата природа са надарени хора, само че снимането на неповторим миг под водата или измежду вълните е обвързвано с куп провокации. Ето за какво спечелилите в състезанието " Подводен фотограф на годината " са извънредно впечатляващи.

Тази година португалският фотограф Нуно Са бе отличен с премията " Фотограф на годината в региона на опазването на морската среда " за зашеметяващия си въздушен кадър на кит, изхвърлен на португалски плаж, написа Timeout.

През 2022 година той снима момента, в който ранен 12-метров кашалот е изхвърлен на плажа Фонте да Телха на западното крайбрежие на Португалия. Снимката, наречена " Спасяването на Голиат ", е направена благодарение на дрон и запечатва към 30 плажуващи, които се пробват да избутат кашалота назад в морето. За страдание китът умира няколко часа по-късно.

Благодарение на тази забележителна и трогателна фотография Са победи в категорията " Фотограф за запазване на морската среда ", която се организира в партньорство с фондация " Спасете нашите морета ". Конкурсът има общо 13 категории, а над 500 участници изпратиха невероятните 6500 фотоси.

" Беше комбинация от страсти да видя животно, което съм привикнал да фотографирам, в разнообразни елементи на нашата планета в намерено море, ранено и умиращо, борещо се да остане на повърхността. Но беше и вдъхновяващо да видя толкоз доста хора, които рискуват живота си, с цел да се опитат да го спасят. Става дума за животно, което в този случай тежи повече от 30 тона и е ранено ", споделя Нуно Са в изказването си. След като самичък се доближава до кита, Са схваща, че един от хората, които се пробват да го спасят, е десетгодишната му щерка.

Председателят на журито на състезанието Алекс Мустард споделя, че " фотографията ни дава вяра, че хората се грижат и желаят да оказват помощ на океаните, само че също по този начин ни предизвестява, че са нужни по-големи промени ".

Саа завоюва огромна победа и в състезанието през 2015 година, като завоюва освен купата " Подводен фотограф на годината ", само че и " Международен победител в категория " Макро ".

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР