Фотографи, снимали за четири световни медии, са знаели, че Хамас

...
Фотографи, снимали за четири световни медии, са знаели, че Хамас
Коментари Харесай

Израел заподозря фотографи от световни медии, че са знаели предварително за атаката на Хамас

Фотографи, снимали за четири международни медии, са знаели, че Хамас ще нападне Израел на 7 октомври 2023, счита израелското държавно управление. Поводът за такова обвиняване е фактът, че публицистите са документирали самото начало на офанзивите на Хамас.

Хамас е организация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

На 7 октомври членове на организацията навлязоха от Ивицата Газа в 27 селища на Израел и убиха стотици цивилни. В отговор Израел разгласи, че е във война, чиято цел е унищожаването на Хамас. Оттогава, съгласно здравните служби в Газа, в Ивицата са починали над 10 000 души.

Хамас ръководи Ивицата Газа от 2007 година

Четиримата фотографи, снимали първите моменти на нападението на Хамас, са снимали на свободна процедура за Ройтерс , " Асошиейтед Прес " , Си Ен Ен и " Ню Йорк Таймс " .

Изданията отхвърлиха да са имали предварителна информация за офанзивата от началото на октомври. Две от медиите обаче са прекратили работа с един от публицистите, откакто бяха открити негови фотоси с водача на Хамас.

В четвъртък Шломо Кархи , министър на връзките на Израел, сподели, че четирима публицисти на свободна процедура са знаели за нападението на Хамас.

" Лица от вашата организация... са знаели авансово за тези ужасяващи дейности ", сподели той, обръщайки се към четирите медии, представен от Би Би Си.

Той добави, че нападението е било осъществено, до момента в който фотографите са участвали, " документирайки тези ужаси, като на процедура са станали участници в това ужасяващо събитие ".

Снимките, които са оповестени от фотографите, в деня на нападението включват пламнал израелски танк, палестинци, които унищожават оградата при кибуца Кфар Аза , фотография на умрял израелски боец, носен от палестинци, и други фрагменти от нападението.

Изказванията на Кархи идват след отчет на неправителствената израелска организация Honest Reporting . Тя следи каква информация медиите разгласяват за Израел. В отчета си организацията си задава въпроса за какво четирима фотографи от Газа са съумели да документират самото навлизане на Хамас в Израел на 7 октомври.

След като отчетът беше оповестен, Бени Ганц , член на израелския боен кабинет, също сподели, че фотожурналистите би трябвало да бъдат третирани като терористи, ако се потвърди, че са знаели авансово за офанзивите от 7 октомври. Подобно мнение изяви и депутатът от ръководещата партия в Израел Дани Данон .

" Ние повдигнахме въпроси и това накара медиите да осветлят истината. Чудесно, това е, което ние вършим ", сподели Гил Хофман , изпълнителен шеф на Honest Reporting. Той обаче сподели, че организацията няма доказателства за авансово познание за нападението.

" Ню Йорк Таймс " и " Асошиейтед Прес " са употребили фотоси на Юсеф Масуд , на които се вижда високомерен израелски танк. Медиите споделят, че първите му фотоси от този ден са подадени 90 минути след началото на офанзивата.

" Безразсъдно е да се вършат такива изказвания, които излагат на риск нашите публицисти на място в Израел и Газа ", се споделя в изказване на " Ню Йорк Таймс ".

Ройтерс е употребила фотоси на други двама публицисти на свободна процедура, с които организацията не е имала предварителни връзки. Агенцията оповестява, че първата фотография от нападението на Хамас е оповестена повече от 45 минути , откакто Израел призна, че въоръжени лица са минали границата.

" Асошиейтед Прес " обаче заяви, че към този момент не работи с един от упоменатите публицисти - Хасан Еслая , откакто в интернет се появиха негови фотоси дружно с водача на Хамас в Газа Яхия Синуар .

Си Ен Ен също заяви, че не е знаела авансово за офанзивите, само че също ще прекрати връзките си с Еслая.

" Ню Йорк Таймс " написа и че това не е първият случай, в който Honest Reporting упреква медията в антиизраелска позиция при отразяването на спора сред Хамас и Израел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР